Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Το τρένο του Χειμώνα (Εκτίμηση για τον Χειμώνα 2016-2017)!

Πριν μιλήσω για την προοπτική που πιστεύω ότι θα έχει ο φετινός Χειμώνας, να σας υπενθυμίσω ότι δεν υπάρχει βάσιμη πρόγνωση πέραν των 7-10 ημερών κι ότι η παρακάτω εκτίμηση, αποτελεί απλά μια προσωπική προσπάθεια προσέγγισης, αφού πρώτα έχω μελετήσει κάποιες περιοδικότητες, την κυκλοφορία που διαφαίνεται στο εγγύς μέλλον, την διαίσθηση, ότι έχω ακούσει από κάποιους ανθρώπους που ζουν και παρατηρούν τη φύση και γενικότερα την όποια εμπειρία έχω αποκτήσει τα τελευταία χρόνια. Σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με τα μερομήνια.
Άρα τίποτα δεν είναι βέβαιο. Ο καιρός και η ατμοσφαιρική κυκλοφορία γενικότερα, είναι μία χαοτική και σύνθετη εξίσωση που μόνο με επιστημονικούς όρους μπορεί να λυθεί κατά ένα μεγάλο ποσοστό, για το χρονικό διάστημα που προανέφερα!

Δεκέμβρης 2016

Ο Δεκέμβρης ξεκίνησε με κρύο και κάποιες χιονοπτώσεις σε γενικές γραμμές, από τα 800-900μ και υψηλότερα! Δείχνει το πρώτο του μισό, να κυλάει με κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες και λίγες βροχές όπως και χιόνια στα ορεινά. Το δεύτερο μισό του, όσον αφορά τον υετό θα σώσει τα προσχήματα του μήνα, ο οποίος χονδρικά θα κινηθεί περίπου στους μέσους όρους. Συγχρόνως πιστεύω ότι από τις 14/12 έως και τις 26/12 θα βιώσουμε μία πολύ σοβαρή χιονοκακοκαιρία! Παρ' όλα αυτά και θερμοκρασιακά πιστεύω ότι θα κινηθούμε κοντά στους μέσους όρους που έχει ο μήνας.

Ιανουάριος 2017

Κατά την άποψή μου θα είναι ο πιο βροχερός μήνας της υδρολογικής περιόδου, πολύ πιθανόν και ολόκληρου του 2017! Οι θερμοκρασίες και πάλι θα κινηθούν κοντά στις κανονικές του μήνα, τα χιόνια θα είναι πολλά στα βουνά μας κι ίσως σε κάποιες περιπτώσεις κατεβαίνουν και λίγο χαμηλότερα! Δεν αναμένω κάποια σοβαρή πεδινή χιονιά.

Φεβρουάριος 2017

Ο Φεβρουάριος στο πρώτο του μισό θα έχει μια πολύ δυναμική χιονιά και γενικότερα θα κυμανθεί κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα, όσον αφορά τους θερμοκρασιακούς μέσους όρους! Είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει και δεύτερη, όμως γενικότερα υετικά θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Με λίγα λόγια θα φλεβίσει!

Κλείνοντας να μιλήσω για την έως τώρα αδικημένη σχετικά νότια-νοτιοανατολική Κρήτη και να πω, ότι μετά τα μέσα του Δεκέμβρη και κυρίως τον Ιανουάριο, θα ανακάμψει υετικά!

Υπογραφή άρθρου : Ζαχάρης Βάρδας 

1 σχόλιο:

  1. Μακάρι Ζαχάρη να πέσεις μέσα στις παραπάνω προβλέψεις, γιατί εμείς εδώ στα νοτιοανατολικά όπως λες, είμαστε στα ... "όρια".

    ΑπάντησηΔιαγραφή