Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

ΕΚΤΑΚΤΟ : Κακοκαιρία το τριήμερο

Από τις 18 Οκτωβρίου προειδοποιήσαμε πρώτοι εδώ στους ΜΕΤΕΩΚΡΗΤΕΣ, για την πολύ σοβαρή μεταβολή του καιρού, αυτήν την εβδομάδα. Έως τώρα σημειώθηκαν κάποιες βροχές, που τοπικά ήταν και αξιόλογες. Από αύριο όμως, ή καλύτερα από σήμερα τη νύχτα τα πράγματα σοβαρεύουν!

 Με βροχές και καταιγίδες, που θα είναι οι πρώτες, αρκετά σοβαρές και γενικευμένες, του φετινού Φθινοπώρου!
Για να δούμε όμως και να πούμε τα πράγματα με τ' όνομά τους. Αρκετές ημέρες τώρα, τα καιρικά μοντέλα, προσπαθούν να προσδιορίσουν, την ακριβή θέση και την δυναμική του χαμηλού που θα μας απασχολήσει. Η μεταβατική αυτή εποχή, δεν προσφέρεται για ακριβείς εκτιμήσεις, ακόμα κι όταν πρόκειται για το επόμενο εικοσιτετράωρο, πόσο μάλιστα, όταν θέλουμε να αναφερθούμε στις επόμενες ημέρες.
Κατασταλάζοντας λοιπόν κάπως, με δύο λόγια να πούμε ότι το χαμηλό, κινούμενο νοτιοανατολικά προς την περιοχή μας, σε πρώτη φάση την Παρασκευή, θα μας δοκιμάσει με την μετωπική του δραστηριότητα. Τι σημαίνει αυτό ...
Απ' άκρη σ' άκρη το νησί θα σαρωθεί από ένα μέτωπο κακοκαιρίας, το οποίο θα ξεκινήσει από σήμερα τη νύχτα στην ουσία, προς τα ξημερώματα της Παρασκευής κι από το νομό Χανίων.  Νωρίτερα απ' αυτό θα έχουμε κάποιες βροχές ή ακόμα και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στην νότια, νοτιοδυτική κι εσωτερική Κρήτη. Αύριο το πρωί λοιπόν κι όσο θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι, αυτό το μέτωπο θα κινηθεί αργά ανατολικότερα. Κατά το πέρασμά του θα αφήσει ισχυρές βροχές, καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους ακόμα και της τάξεως των 7-8 μποφόρ (ίσως πρόσκαιρα  πολύ τοπικά και 9 μποφόρ ριπές να αναφερθούν), ενώ δεν αποκλείουμε τοπικές χαλαζοπτώσεις αλλά και εμφάνιση υδροστροβίλων σε θαλάσσια και παραθαλάσσια διαμερίσματα. Όσο θα βαδίζουμε προς το απόγευμα, ο καιρός κυρίως στα βόρεια θα παρουσιάσει σχετική βελτίωση και κάποια ανοίγματα. Οι άνεμοι που γενικότερα θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις σταδιακά θα στραφούν σε πιο νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν (4-6 μποφόρ). Ο καιρός λοιπόν το απόγευμα θα προσηνεμιάσει που λέμε (βροχές σε περιοχές προσήνεμες στα νοτιοδυτικά ρεύματα). Από το βράδυ κι από τα βορειοδυτικά κι αφού υπάρξει πρώτα μια σχετική νηνεμία, οι άνεμοι θα αρχίσουν να στρέφονται σε βόρειους-βορειοδυτικούς, που  στα δυτικά και στο Αιγαίο θα ενισχυθούν σημαντικά και θα αγγίξουν ακόμα και τα 7-8 μποφόρ (4-6 στην υπόλοιπη Κρήτη)!
Μέσα στην νύχτα λοιπόν οι όποιες βροχές ή ακόμα και καταιγίδες θα έχουν πολύ τοπικό χαρακτήρα. Από τα ξημερώματα του Σαββάτου και παράλληλα με την στροφή των ανέμων σε βοριάδες, ο καιρός θα επιδεινωθεί  από τα βορειοδυτικά! Δείξτε την απαραίτητη προσοχή λοιπόν μιας και φαίνεται την ημέρα αυτή να επηρεάζονται αρκετά άσχημα τα βόρεια της Κρήτης, όπου όλοι ξέρουμε ότι οι μεγάλες πόλεις μας δεν αντέχουν σε μεγάλες ποσότητες νερού και σε μεγάλες ραγδαιότητες , όσο φυσικά αντέχουν (σε  εισαγωγικά και στις δύο περιπτώσεις το <<αντέχουν>> ) οι νότιες κι εσωτερικές περιοχές όπου φυσικά εκεί θα δούμε τουλάχιστον συνολικά στην κακοκαιρία, περισσότερο υετό.
Εδώ να τονίσουμε ότι τα ανατολικότερα διαμερίσματα του νησιού θα ενοχληθούν περισσότερο από το απόγευμα κυρίως και μετά, ενώ την ίδια ώρα θα εξασθενήσουν και θα αποκτήσουν τοπικό χαρακτήρα τα φαινόμενα στα νότια-νοτιοδυτικά.
Η πιθανότητα να χιονίσει στις κορφές των βουνών μας, όπως μέρες προειδοποιούμε υπάρχει, αλλά την Κυριακή. Νωρίτερα, μόνο κατά την διάρκεια των έντονων φαινομένων!
Να σημειώσουμε εδώ ότι από το απόγευμα του Σαββάτου στα εσωτερικά και νότια θα έχουμε μεγάλα ανοίγματα.
Την Κυριακή λοιπόν ο καιρός θα έχει χειμωνιάτικο μοτίβο. Βαρύς συννεφιασμένος ουρανός, βροχές που στα βόρεια κι εσωτερικά θα είναι αξιόλογες και μέγιστες θερμοκρασίες στους 18-19°C στα πεδινά και παραθαλάσσια.
Περαιτέρω βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός την Δευτέρα, με συννεφιές και κάποια πιθανότητα βροχοπτώσεων στα ορεινά κι ανατολικά, ενώ οι βοριάδες δεν θα ξεπερνούν γενικά τα 5-6 μποφόρ.


Εδώ στους ΜΕΤΕΩΚΡΗΤΕΣ περιμένουμε μια νέα υποτροπή του καιρού από την Τρίτη με κάποιες βροχές στα βόρεια, ενίσχυση των βοριάδων και νέα πτώση της θερμοκρασίας. Ο ίδιος καιρός θα διατηρηθεί και την 28η Οκτωβρίου, όμως είναι πολύ νωρίς να προσδιορίσουμε, αν το βόρειο ρεύμα καταφέρνει και που, να δίνει κάποιες τοπικού χαρακτήρα μπόρες κυρίως στα βόρεια κι εσωτερικά.
Μην ξεχνάτε να επισκέπτεστε το meteokrites.gr για να μαθαίνετε όλα τα νεότερα καθημερινά σχετικά με τις καιρικές εξελίξεις στο νησί μας!

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Τέρμα το διάλειμμα ...

Μετά από ένα άνομβρο πρώτο εικοσαήμερο του Οκτώβρη, με  βαρετοκαιρία και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή, περνάμε στην πιο ουσιαστική θα την λέγαμε, καιρική υποχρέωση αυτού του μήνα. Ποια είναι αυτή η υποχρέωση; Μα φυσικά να εδραιώσει το Φθινόπωρο κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ένα δραστικό τρόπο.

Με τη μεταφορά σχετικά πολύ ψυχρών αερίων μαζών προς την περιοχή μας, από την βόρεια Ευρώπη, όπως παρατηρούμε στον παραπάνω χάρτη, αλλά και με τον ερχομό πιο γενικευμένων και σοβαρών βροχοπτώσεων.
Αυτού του τύπου τις διατάξεις και τις ψυχρές εισβολές, της συναντάμε συνήθως τον Χειμώνα, με περισσότερο ψύχος φυσικά, που την συγκεκριμένη εποχή συσσωρεύεται σε Ρωσία και Σκανδιναβία.
Όμως κι αυτόν το μήνα, είναι άκρως φυσιολογική και υποχρεωτική μια τέτοια εξέλιξη, όπως αναφέρουμε παραπάνω.


Αν ανατρέξουμε στους χάρτες θα παρατηρήσουμε ότι κυρίως το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτώβρη συμβαίνει σχεδόν κάθε χρόνο κάτι παρόμοιο ...

2014

2010

2008


2001

1991

1976

1880
Μ' αυτόν τον τρόπο λοιπόν επικυρώνει κατά κάποιο τρόπο και εδραιώνει ο μήνας αυτός το Φθινόπωρο. Με Χειμωνιάτικες πινελιές.
Από την Τρίτη λοιπόν και μετά ο καιρός στην χώρα μας και στην Κρήτη αλλάζει. Πεδίο χαμηλών πιέσεων, με μέτωπα κακοκαιρίας από την βορειοδυτική Ευρώπη, κινούμενα προς την περιοχή μας, σε πρώτη φάση θα στρέψουν τους ανέμους σε πιο νότιους, ενώ παράλληλα θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες που μάλλον θα έχουν αρκετά έντονο χαρακτήρα Τετάρτη και Πέμπτη τοπικά, κυρίως σε περιοχές προσήνεμες όπου ευνοούνται από τα νότια ρεύματα.
Από εκεί κι έπειτα όπως σας δείξαμε και στον πρώτο χάρτη οι άνεμοι θα στραφούν σε βοριάδες, η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση και παράλληλα με τα έντονα φαινόμενα (αυτή τη φορά στα πιο βόρεια κυρίως του νησιού), κατά πάσα πιθανότητα θα δούμε να ασπρίζουν τα βουνά μας σε μεγάλα υψόμετρα όμως!

Σίγουρα θα δημιουργηθούν κάποια προβλήματα και με τους ανέμους, ενώ θα πρέπει από τώρα να κάνετε μια προετοιμασία, κατεβάζοντας πιο χειμερινές ενδυμασίες.
Μην ξεχνάτε να επισκέπτεστε το meteokrites.gr  για την καθημερινή σας καιρική ενημέρωση.
Θα υπάρξει νεότερη εκτίμηση την Τρίτη, εμπλουτισμένη με πιο φρέσκα στοιχεία και πιο αναλυτική, γι' αυτή την πολύ σοβαρή αλλαγή του καιρού, από το blog και από το site μας.

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Σας προσκαλούμε στην χοροεσπερίδα μας την Κυριακή 1/11/2015

Την Κυριακή, 1 Νοεμβρίου και ώρα 12:00 το μεσημέρι στο κέντρο "ΠΕΤΟΥΣΗΣ" στην Αμμουδάρα Ηρακλείου, η καιρική ομάδα meteo-Κρήτες (ΜΕΤΕΩΚΡΗΤΕΣ), θα πραγματοποιήσει την πρώτη μεγάλη χοροεσπερίδα της, με αφορμή την συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων, από τη δημιουργία της! Σας προσκαλούμε όλους να παρευρεθείτε.
Η τιμή της πρόσκλησης με άφθονο φαγητό και ποτό είναι 15 ευρό, ανά άτομο.
Μπορεί να γνωρίζετε, μπορεί και όχι , ότι πίσω από το κοινωφελές αυτό έργο μας, που σιγά σιγά αποκτά υπόσταση, με τη δημιουργία του καιρικού, ενημερωτικού site meteokrites.gr, του meteokrhtes.blogspot.gr, του δικτύου μετεωρολογικών σταθμών που πολύ σύντομα θα είναι ολοκληρωμένο και της σελίδας μας στο facebook, υπάρχει μια ομάδα 30 και πλέον ατόμων, ερασιτεχνών κι επιστημόνων εθελοντών, οι οποίοι συνδράμουν οικονομικά και όχι μόνο, ετούτες τις δύσκολες για όλους μας εποχές!
Διοργανώνουμε λοιπόν μια λαχειοφόρο αγορά κι έχετε κι εσείς που καθημερινά μας παρακολουθείτε, συμμετέχετε κι ενημερώνεστε, την ευκαιρία να συνδράμετε σ' αυτή τη δύσκολη, παρ όλα αυτά όμορφη προσπάθεια... Γιατί χωρίς όλους εσάς, πραγματικά δεν θα μπορούσαμε έτσι κι αλλιώς να κάνουμε τίποτα και σας ευχαριστούμε πολύ γι αυτό!!!
Θα κληρώσουμε λοιπόν στην χοροεσπερίδα μας, ένα LAPTOP και πολλά άλλα δώρα!


Ο κάθε λαχνός κοστίζει 2 ευρό.
Για όσους ενδιαφέρονται να αγοράσουν, μπορούν να επικοινωνήσουν για να προμηθευτούν :
Στο Ηράκλειο --Ζαχάρης Βάρδας 6978797371 Zaxaris Vardas
Στη Μεσσαρά --Μανόλης Κοζυράκης Manolis Kozirakis
Στα Χανιά --Δημήτρης Παπαδογιωργάκης 6930966192 Δημήτρης Παπαδογιωργάκης - Ειρήνη Καλα'ι'τζάκη Irene Kalaitzaki
Στον Άγιος Νικόλαο -- Ζωή Βρανίκου Zoe Vranikou - Ανδρέας Βάρδας 6945853111 AristeaDimitroulaki AndreasVardas
Στη Βιάννο-Αρκαλοχώρι -Καστέλι -- Παναγιώτης Τσακμόπουλος 6980358151 Panagiotis Tsakmopoulos
Στη Σητεία --Λευτέρης Σπυριδάκης Lefteris Spiridakis ....
Η συμβολή σας, είναι καθοριστική !!!
Σας ευχαριστούμε προκαταβολικά κι ευχόμαστε να σας δούμε την 1η του Νοέμβρη, μαζί με την οικογένεια σας ή τους φίλους σας!!!