Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Υδροστρόβιλοι την Τρίτη 29/9/15 το πρωί στο Κρητικό

Σίγουρα δεν μπορεί να προσδιορίσει κανείς τον αριθμό τον υδροστροβίλων, που εμφανίστηκαν το πρωί της Τρίτης στο Κρητικό πέλαγος.
Από Βρουχά μας στέλνει ο Ανδρέας Βάρδας τις παρακάτω φωτογραφίες, που διακρίνονται πάνω από τρεις διαφορετικοί υδροστρόβιλοι!






Ο Ανδρέας Βάρδας μας στέλνει και την παρακάτω φωτογραφία από την Ελούντα. Ο ίδιος μας περιέγραψε ότι τα χωνιά ήταν πάρα πολλά που φαινόταν με γυμνό μάτι, όμως δεν μπορούσε να τα πιάσει ο φακός!



Ας δούμε κι ένα βίντεο απ' την περιοχή...


Από το Ηράκλειο ο Μάνος Μπακούσης μας στέλνει τις παρακάτω φωτογραφίες, ενώ από αναφορές που έχουμε ήταν πάνω από 10 τα χωνιά που έγιναν ορατά!

(με θέα προς την Ντία)

 (με θέα προς την Λυγαριά)

Να πούμε ότι την ίδια μέρα, είχαμε σποραδικές βροχοπτώσεις, μάλιστα κατά τόπους πολύ αξιόλογες, όπως πχ στις Καλύβες Αποκορώνου, όπου η συνεργάτης μας Ειρήνη Καλα'ι'τζάκη από εκεί, μας μαγεύει (όπως πάντα), με τις φωτογραφίες που τράβηξε!



Ένας άλλος συνεργάτης των Μετεωκρητών, ο Μάνος Σμαρδάς  μας στέλνει μια πανέμορφη φωτογραφία από το Αστρίτσι ...

Θα κλείσουμε με ένα βίντεο timelapse από την πόλη του Ηρακλείου, που παρά το όμορφο θέαμα το πρωί προς το πέλαγος και το μεσημέρι - απόγευμα προς τα εσωτερικά, έμεινε χωρίς βροχή.


Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Υδροστρόβιλος στην Αγία Ρουμέλη Χανίων το Σάββατο 26/9/2015

Υδροσίφωνας παρατηρήθηκε το Σάββατο 26/9/2015 το μεσημέρι στην Αγία Ρουμέλη Χανίων, κατά το πέρασμα ενός μετώπου το οποίο κατάφερε να αφήσει καλές βροχές στο νομό Χανίων και Ρεθύμνης.

Φωτογραφία  Christoph Becker 
Ο εξαιρετικός φωτογράφος  Christoph Becker τον οποίο κι ευχαριστούμε, κοινοποίησε χθες το μεσημέρι στην ομάδα μας στο facebook ΜΕΤΕΩΚΡΗΤΕΣ τις παρακάτω άκρως εντυπωσιακές φωτογραφίες ...





Μάλιστα στις δύο τελευταίες φωτογραφίες, θα παρατηρήσουμε ότι υπήρξε και δεύτερος μικρότερος υδροστρόβιλος!
Αυτήν την εποχή είναι σύνηθες το εντυπωσιακό, όσο κι επικίνδυνο αυτό φαινόμενο, κατά το πέρασμα ψυχρών μετώπων σε συνδυασμό με τις θερμές θάλασσες.
Από το Ακρωτήρι Χανίων κι από τον Στέλιο Σουλιάρη, μας έρχεται η επόμενη φωτογραφία, που τραβήχτηκε κατά την διάρκεια της καταιγίδας εκεί!


Προβλήματα παρουσιάστηκαν την ίδια μέρα όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε από την παρακάτω φωτογραφία του Χαρίτου Μπομπολάκη, στον Σέμπρωνα και γενικότερα στο επαρχιακό δίκτυο του νομού Χανίων από τις δυνατές βροχοπτώσεις!


Για άλλη μια φορά δυστυχώς κινδύνεψαν τουρίστες στο Φαράγγι της Σαμαριάς, λόγω της εγκληματικής αμέλειας κάποιων.
Βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρες όμως, που μόνο τοπικά άφησαν υετό άξιο λόγου, σημειώθηκαν και στο νομό Ηρακλείου. Πιο ασθενή και πολύ τοπικά ήταν τα φαινόμενα στο νομό Λασιθίου.

Ηράκλειο (φωτογραφία Ζαχάρης Βάρδας)

Αρκαλοχώρι (φωτογραφία Παναγιώτης Τσακμόπουλος)

Μεσοχωριό (φωτογραφία Μανόλης Κοζυράκης)

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΕΤΕΩΚΡΗΤΕΣ

Παρ ότι πολύ τοπικά είχαμε πολύ έντονα φαινόμενα, σίγουρα ήταν κατώτερα των όσων περιμέναμε ...Αυτή την εποχή τα στοιχεία μεταβάλλονται συνεχώς ...Πχ πουθενά χθες δεν φαινόταν ο χαμός που γίνεται στην Σκόπελο και στην ευρύτερη περιοχή ... Καταλαβαίνεται λοιπόν ότι το ρίσκο είναι μεγάλο κι έτσι κρίναμε την τελευταία στιγμή (Δευτέρα βράδυ), ότι λόγω της απρόβλεπτης συμπεριφοράς του χαμηλού (όπως αποδείχτηκε άλλωστε),που σπάνια συναντάμε στην περιοχή μας τόσο πρώιμα, καλύτερα να είμαστε προετοιμασμένοι παρά να βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων...

Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Προσοχή την Τρίτη (Έκτακτο από τους Μετεωκρήτες)

Δείξτε προσοχή από την νύχτα της Δευτέρας έως και αργά το μεσημέρι της Τρίτης. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα!

Το χαμηλό που σήμερα βρίσκεται δυτικά του νησιού μας τις επόμενες  ώρες θα κινηθεί ανατολικότερα κι έτσι θα προκαλέσει πολύ έντονα φαινόμενα.
Ραγδαίες βροχοπτώσεις θυελλώδεις ανέμους πρόσκαιρα. Ίσως χαλαζοπτώσεις αλλά και δυνατά αστραπόβροντα!
Οι ώρες από τα ξημερώματα τις Τρίτης έως το μεσημέρι της ίδιας ημέρας εφιστούν την προσοχή μας!
Ανοίγματα στον καιρό αναμένονται μετά το μεσημέρι από τα νοτιοδυτικά, προς τα βορειοανατολικά. Παρ' όλα αυτά κάποιες τοπικές μπόρες θα επιμείνουν και μέσα στη νύχτα κυρίως στα βόρεια παραθαλάσσια διαμερίσματα, οι οποίες και πάλι (πολύ τοπικά αυτή τη φορά) ίσως δημιουργήσουν κάποια προβλήματα.
Περισσότερα στην καθημερινή αναλυτική πρόγνωση με τον χάρτη στο site μας.
http://meteokrites.gr/index.php

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Την Κυριακή ψηφίζουμε Φθινόπωρο

Μέχρι και το Σάββατο 19/9 ο καιρός δεν αλλάζει. Κάποιες λίγες νεφώσεις που κυρίως στα εσωτερικά κι ανατολικά θα είναι κατά τόπους και κατά περιόδους πυκνότερες, καλές θερμοκρασίες και εξασθένηση των ανέμων...

Από εκεί και μετά, αναμένουμε  μεταβολή. Οι άνεμοι θα στραφούν σε νοτιάδες και θα ενισχυθούν, θα συννεφιάσει, θα βρέξει και γενικότερα η εικόνα του καιρού θα είναι περισσότερο Φθινοπωρινή.
Να σημειώσουμε εδώ, ότι η θερμοκρασία σε γενικές γραμμές θα παραμείνει σε ικανοποιητικά για την εποχή επίπεδα, σημειώνοντας πτώση στα νότια και άνοδο στα βόρεια αυτή τη φορά, λόγω των νοτιάδων, οι οποίοι θα μεταφέρουν προφανώς και σκόνη από την Αφρική.
Πιο αναλυτικά λοιπόν το τριήμερο Παρασκευή. Σάββατο, Κυριακή, δεν αναμένονται βροχές στο νησί μας (μικρή πιθανότητα για καμιά μπόρα στα εσωτερικά κι ανατολικά διαμερίσματα το Σάββατο).
Την επόμενη εβδομάδα όμως, αρχής γενομένης από την Δευτέρα θα βρέξει. Αρχικά με νοτιάδες με ότι αυτό συνεπάγεται (λασποβροχές - υψηλές σχετικά θερμοκρασίες στα βόρεια) κι από την Τρίτη και μετά με πιο δυτικά βορειοδυτικά ρεύματα και σημαντική πτώση του υδραργύρου.
Δείχνει τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη - Πέμπτη ο καιρός να παραμένει άστατος και Φθινοπωρινός.
Επειδή αυτή η εποχή είναι πολύ δύσκολη προγνωστικά και τα στοιχεία μεταβάλλονται ταχτικά, για  αυτή την κακοκαιρία και τις βροχές από την Δευτέρα και μετά θα μιλήσουμε ξανά εδώ στους ΜΕΤΕΩΚΡΗΤΕΣ το Σαββατοκύριακο.

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

Μέγιστες θερμοκρασίες Κρήτης την Κυριακή 6/9/2015

Αλκιανός Χανίων 37.7°C
Ακρωτήρι Χανίων 37.6°C
Ρούστικα Ρεθύμνης 37.6°C
Mεσοχωριό Ηρακλείου 36.8°C
Βαγιονιά Ηρακλείου 36.8°C
Άγιος Νικόλαος 36.8°C
Σπήλι Ρεθύμνης 36.6°C
Πυράθι Ηρακλείου 36.5°C
Έλος Χανίων 36.4°C
Σητεία 36.1°C
Σταυράκια Ηρακλείου 36.0°C
Bρύσες Χανίων 35.7°C
Hράκλειο 35.5°C
Πετροκεφάλι Ηρακλείου 35.2°C
Φουρφουράς Ρεθύμνης 34.5°C
Φινοκαλιά Λασιθίου 34.3°C
Λέντας Ηρακλείου 34.1°C
Χανιά 34.0°C
Aνώγεια Ρεθύμνης 33.8°C
Ρέθυμνο 33.6°C
Ασκύφου Χανίων 33.6°C


Στις υπόλοιπες περιοχές, όπου υπάρχουν σταθμοί σε λειτουργία,οι μέγιστες θερμοκρασίες ήταν χαμηλότερες. Να σημειώσουμε εδώ ότι πουθενά στο νησί η μέγιστη δεν ήταν κάτω από 30°C πλην του Δρυμού Σαμαριάς στα 1250μ υψόμετρο, όπου ο υδράργυρος άγγιξε τους 29°C .