Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Λίβας,Αφρικάνικη σκόνη και ζέστη


Για πρώτη φορά εφέτος, αύριο Τρίτη 28/4/2015, λόγω των καταβατών θερμών νοτιάδων, η θερμοκρασία σε περιοχές τις βόρειας Κρήτης θ' αγγίξει και θα περάσει τους 30°C . Αναλυτικότερα ...

Ένα καλά οργανωμένο σύστημα όπως βλέπουμε και στην φωτογραφία, το οποίο θα προκαλέσει πλημμυρικά φαινόμενα σε κεντροβόρεια Ιταλία, νοτιοανατολική Γαλλία, νότια Γερμανία, Ελβετία και Αυστρία (κινούμενο ανατολικά και σε άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης), θα είναι η αιτία μεταφοράς ψυχρών αερίων μαζών από την Αρκτική προς την κεντροδυτική Γηραιά ήπειρο.  Συγχρόνως, λόγω της μετωπικής του δραστηριότητας στην Αφρική θα συμπιέσει θερμές αέριες μάζες της τάξεως ακόμα και των 20°C στα 850hPa ωθώντας τiς, προς την περιοχή μας!
Έτσι για αύριο Τρίτη, πέραν των αραιών νεφώσεων και της μουντάδας στην ατμόσφαιρα λόγω της σκόνης από την Αφρική, θα έχουμε σημαντική ενίσχυση των νοτιάδων και άνοδο της θερμοκρασίας! 
Τα 7-8 μποφόρ θ' αγγίξουν οι καταβάτες νοτιάδες με βαθμιαία εξασθένηση από αργά το μεσημέρι!

Τα πρώτα 30άρια όσον αφορά τη θερμοκρασία θα σημειωθούν στην βόρεια Κρήτη, ενώ πολύ πιθανόν σε ευπαθείς περιοχές να περάσουμε ακόμα και τους 31-32°C !!! 

Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Μια στη ζέστη ... μια στο κρύο

Για άλλη μια φορά, ο γέρο Χειμώνας παρεμβάλλεται, με όσες δυνάμεις του απόμειναν βέβαια, στην καλύτερη φίλη του Θέρους ... Την Άνοιξη!
Έτσι λοιπόν, το επόμενο τριήμερο ο καιρός θα ψυχράνει, οι βοριάδες θα ενισχυθούν κυρίως από την νύχτα της Τετάρτης προς τα ξημερώματα της Πέμπτης, οι συννεφιές θα πυκνώνουν παροδικά κυρίως στην βόρεια Κρήτη,όπου και δεν αποκλείονται κάποιες βροχές, όπως θα δούμε αναλυτικά παρακάτω...

Σήμερα Τρίτη λοιπόν, η μέρα θα ξεκινήσει με λίγες νεφώσεις στα βόρεια του νησιού και σχεδόν αίθριο ουρανό, στα υπόλοιπα. Σταδιακά όμως, μετά το μεσημέρι αυτές οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα σημειωθούν κάποιες τοπικές βροχές! Μεγάλη υποψηφιότητα για πιο ουσιαστικά φαινόμενα δίνει ο νομός Λασιθίου, ενώ δεν αποκλείεται να βρέξει πρόσκαιρα,ανατολικότερα των Λευκών Ορέων σε εσωτερικά τμήματα του νομού Χανίων και Ρεθύμνης, πλησίον του Ψηλορείτη και σε βόρειες - βορειοανατολικές περιοχές του νομού Ηρακλείου! Το βράδυ, τα όποια φαινόμενα θα σταματήσουν παντού.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και δεν θα ξεπερνάει τους 20-21°C.
Οι άνεμοι βόρειοι - βορειοδυτικοί 4-5 μποφόρ και μόνο στα πελάγη για λίγο 6 .
Η Τετάρτη θα ξεκινήσει με καλές γενικά καιρικές συνθήκες και μόνο λίγες νεφώσεις θα απασχολούν τα πολύ ανατολικά και τα βορειοδυτικά τμήματα του νομού Χανίων. Το μεσημέρι, από τα βορειοδυτικά τα σύννεφα θα πυκνώσουν και θα δώσουν κάποιες μπόρες στον ορεινό Αποκόρωνα.
Την ίδια ώρα καλύτερες καιρικές συνθήκες θα επικρατούν, από τον νομό Ηρακλείου κι ανατολικότερα, με λίγες μόνο τοπικές νεφώσεις και ήλιο!
Οι βοριάδες θα ενισχυθούν λίγο και θ' αγγίξουν τα 5-6 κι από αργά το βράδυ στα πελάγη τα 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία σε νέα μικρή πτώση, θα κυμανθεί η μέγιστη στα πεδινά μεταξύ 18 και 19°C (1 με 2 βαθμούς υψηλότερη θα είναι στα νότια κι ανατολικά διαμερίσματα)!
Πονηρή και δύσκολη όσον αφορά την πρόγνωση η Πέμπτη, η οποία θα μας υποδεχτεί με Χειμωνιάτικο σκηνικό! Θυελλώδεις βοριάδες της τάξεως των 7-8 μποφόρ που θα πνέουν σε στεριά και θάλασσα ενώ θα κάνει κρύο μιας και η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα πτώση και δεν θα ξεπερνάει στην βόρεια Κρήτη τους 16-18  και στα νότια τους 19-20°C (η αίσθηση θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη λόγω των ψυχρών βοριάδων)!
Τώρα αναμένονται και κάποιες βροχές - όμβροι (βροχές με απότομη έναρξη και λήξη) στα βόρεια - βορειανατολικά ίσως και κάποιες μικρής διάρκειας χαλαζοπτώσεις! Όλα αυτά,από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης μέχρι τις πρωινές ώρες της Πέμπτης γιατί πολύ γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί ως προς τα φαινόμενα. Μικρής διάρκειας χιονοπτώσεις θα δεχτούν ο Ψηλορείτης και τα όρη Δίκτη μ.ο. πάνω από τα 1400-1500μ !
Τέλος, σχεδόν αίθριος ο καιρός την Παρασκευή, ασθενείς μέχρι μέτριοι άνεμοι και άνοδο της θερμοκρασίας.
Μια νέα πρόσκαιρη μεταβολή με κάποιες βροχές περιμένουμε το Σάββατο!
Καλές οι θερμοκρασίες όμως μιας κι επιστρέφουν οι νοτιάδες!
Μάλλον αυτός ο μήνας θα κλείσει, με μια πολύ σοβαρή θερμή εισβολή και θερμοκρασίες που θα αγγίξουν ακόμα και τους 30-35°C !!!
Είναι πολύ νωρίς όμως ακόμα για ασφαλή συμπεράσματα.
Μην ξεχνάτε να ενημερώνεστε καθημερινά από το meteokrites.gr κι από το meteokrhtes.blogspot.gr για να μαθαίνεται πρώτοι τα καιρικά νέα της Κρήτης!
Βρείτε μας στο facebook γράφοντας ΜΕΤΕΩΚΡΗΤΕΣ ....

Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

ΣΤΟΝ ΧΟΡΟ ΤΩΝ ΡΙΧΤΕΡ Η ΚΡΗΤΗ


Μάλλον όλα κυλούν ομαλά απ' ότι λένε οι επιστήμονες, σχετικά με την μετασεισμική ακολουθία,του σφοδρού σεισμού των 6.1 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 21:07 στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κρήτης και Καρπάθου.
Ζημιές και τραυματισμοί προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί, πάντως η διάρκεια του φαινομένου προκάλεσε πανικό στους κατοίκους της Κρήτης!

Έως και την ώρα που συντάσσουμε αυτό το άρθρο σημειώνονται αισθητοί μετασεισμοί!

Έχουν καταγραφεί δεκάδες από 3.9 έως 5 Ρίχτερ!
Οι δύο μεγαλύτεροι μέχρι αυτήν την ώρα, σημειώθηκαν 21:52 και 22:02 και ήταν της τάξεως των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ!
Θα θέλαμε από εδώ από τους meteo-Κρήτες να καταγγείλουμε συγκεκριμένο site  ( Greek-weather.org), το οποίο τρομοκρατεί μέρες τώρα τον κόσμο για επικείμενο μεγάλο σεισμό στην Κρήτη έως και 9 Ρίχτερ και ο κόσμος πανικόβλητος νομίζει ότι έφτασε η ώρα.
Λίγη σοβαρότητα σε τόσο λεπτά θέματα δεν βλάπτει ...
Πρόκειται για επικίνδυνη παραπληροφόρηση και οι αρμόδιοι θα πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους σχετικά με τέτοιας μορφής ειδήσεις !!!    

Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Ηλιόλουστη η Κυριακή του Πάσχα, Χειμώνας τα Άγια Πάθη και κατά την Ταφή (εκτίμηση 7/4/2015


Στην εκτίμησή μας από την πρώτη Απριλίου δώσαμε με αρκετά μεγάλα ποσοστά επιτυχίας την τάση του καιρού μέχρι και την Δευτέρα του Πάσχα. Με τα νεότερα στοιχεία δεδομένων των δυσκολιών προγνωσιμότητας αυτής της περιόδου θα προσπαθήσουμε να σας κατατοπίσουμε από εδώ, από τους meteo-Κρήτες σχετικά με την εξέλιξη του καιρού.
Κακοκαιρία λοιπόν, κυρίως από την Μ.Τετάρτη το μεσημέρι, ενώ την Μ.Πέμπτη και τη Μ.Παρασκευή επιστρέφει ο Χειμώνας, με τα χιόνια να επισκέπτονται χαμηλότερα υψόμετρα. Αναλυτικότερα...

Σήμερα Μ.Τρίτη αναμένεται βελτιωμένος καιρός αρχικά, με λίγες μόνο αραιές νεφώσεις κυρίως σε δυτικά και εσωτερικά διαμερίσματα. Μετά το μεσημέρι οι νεφώσεις αυτές θα αυξηθούν ενώ υπάρχει μικρή πιθανότητα για κάποιες πρόσκαιρες ψιχάλες ή μπόρες, σε εσωτερικά διαμερίσματα από τον Αποκόρωνα κι ανατολικότερα. Κατά την διάρκεια της νύχτας κάποιες νεφώσεις θα επιμείνουν αλλά δύσκολο ν' αφήσουν κάποια φαινόμενα.
Οι δυτικοί γενικότερα άνεμοι, θ' αγγίξουν στα πελάγη τα 6 ίσως για λίγο στο Κρητικό, ακόμα και τα 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία σε πτώση δε θα ξεπερνάν οι μέγιστες τιμές της τους 18 με 19°C.
Την Μ.Τετάρτη ο καιρός θα καταστεί άστατος με κατά τόπους αυξημένες νεφώσεις και πιθανότητα για κάποιες τοπικές μπόρες τις πρωινές ώρες σε βόρεια και ανατολικά σημεία του νησιού. Όμως από το μεσημέρι και μετά, καθώς οι άνεμοι θα στραφούν σε βοριάδες και θα ενισχυθούν, ο καιρός θα επιδεινωθεί ραγδαία από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά με βροχές, τοπικές καταιγίδες, πιθανές χαλαζοπτώσεις και χιόνια στα ορεινά, αρχικά πάνω από 1600-1700μ κατά μέσο όρο, που μέσα στη νύχτα στα Λευκά Όρη,τα υψόμετρα θα πέσουν στα 1200μ, ενώ σε Ψηλορείτη και όρη Δίκτη θα χιονίζει 100 και 200μ ψηλότερα αντίστοιχα!
Οι άνεμοι που όπως είπαμε αρχικά θα πνέουν ασθενείς από διάφορες διευθύνσεις και μόνο στο Κρητικό δυτικοί 5-6 μποφόρ γρήγορα θα στραφούν σε βοριάδες και θα ενισχυθούν, αγγίζοντας μέσα στη νύχτα προς το ξημέρωμα της Πέμπτης, ακόμα και τα 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία σε πτώση κυρίως από το μεσημέρι και μετά δεν θα ξεπερνάει η μέγιστη στα δυτικά τους 16°C και στ' ανατολικά 17 με 18°C (Τη νύχτα νέα σημαντική πτώση θα παρουσιάσει ο υδράργυρος και η αίσθηση του κρύου λόγω των θυελλωδών βοριάδων θα είναι μεγαλύτερη).
Δεν θα 'χει να ζηλέψει τίποτα ο καιρός της Μ.Πέμπτης από μία κλασική χειμωνιάτικη ημέρα του Γενάρη! Βαρύς συννεφιασμένος ουρανός με μικρά ανοίγματα σε παραθαλάσσια διαμερίσματα το πρωί. Βροχές κατά τόπους και χιονοπτώσεις στα ορεινά μέσο όρο πάνω από τα 900-1150μ! Μετά το μεσημέρι επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός. Οι βροχές θα ενταθούν κυρίως στη βόρεια Κρήτη και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Τα υψόμετρα χιονόπτωσης θα ανέλθουν περίπου 100-200μ.
Σ' αυτό που θα πρέπει να σταθούμε και να δείξουμε προσοχή είναι οι θυελλώδεις βοριάδες που θα αγγίζουν τα 8-9 μποφόρ (πιθανά και τα 10 για λίγο και τοπικά) και θα δημιουργήσουν πρόβλημα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες!!!
Η θερμοκρασία δεν θα ξεπερνάει πουθενά στο νησί τους 13°C και θα την αισθανόμαστε 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη!
Την Μ.Παρασκευή ο καιρός θα είναι εναρμονισμένος με την θλίψη της ημέρας!
Νεφοσκεπής λοιπόν ο ουρανός με παροδικές βροχές, πιθανότητα νωρίς το πρωί στα βορειοανατολικότερα και για κάποιες καταιγίδες, χιόνια μ.ο. πάνω από τα 1000-1200μ (τα όρη Δίκτη θα ευνοηθούν περισσότερο)!
Όσο θα βαδίζουμε προς το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενούν, και θα περιορίζονται στη βόρεια, ανατολική κι ορεινή Κρήτη!
Μεγάλη προσοχή και πάλι στους ανέμους, οι οποίοι θα αγγίξουν στα δυτικά τα 8-9 και  στα ανατολικά τα 9-10 , πολύ τοπικά ακόμα και τα 11 μποφόρ με βαθμιαία όμως εξασθένηση μετά το μεσημέρι!
Η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα μικρή πτώση!
Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία θέλουν το Μ.Σάββατο να επιμένουν μόνο κάποιες τοπικά αυξημένες νεφώσεις ,οι βοριάδες να εξασθενούν και να μην ξεπερνούν τα 7-8 μποφόρ και η θερμοκρασία ν' ανεβαίνει, χωρίς να καταφέρνει όμως να περάσει τους 15-16°C κατά μ.ο.!
Από την 1η Απριλίου εκτιμήσαμε εδώ στους meteo-Κρήτες ότι την ημέρα του Πάσχα, ο καιρός θα είναι καλός! Επιμένουμε λοιπόν σ'αυτή μας την εκτίμηση.
Με ένα συμβολικό ήλιο, πιθανά κάποια λίγα συννεφάκια, νέα άνοδο του υδραργύρου με μέγιστες στα πεδινά γύρω στους 18-20°C και βορειοδυτικούς ανέμους που δεν θα δημιουργούν προβλήματα, θα γιορτάσουμε την Ανάσταση του Κυρίου!
Παρόμοιες οι καιρικές συνθήκες και την Δευτέρα του Πάσχα με κάποιες νεφώσεις όμως να αυξάνονται από τα δυτικά, πάντα σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Κλείνοντας, να σας υπενθυμίσουμε ότι η πρόγνωση πέραν του τριημέρου εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο, πόσο μάλιστα μέσα στην Άνοιξη κι όταν έχουμε να κάνουμε με μία τόσο σοβαρή επίθεση του ακούραστου φετινού Χειμώνα!
Χρόνια πολλά, καλή Ανάσταση με υγεία σε όλους!

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Η τάση του καιρού μέχρι το Πάσχα

Για να δούμε πόσες δυνάμεις έχει ακόμα ο Χειμώνας να παρεμβάλλεται στα σχέδια της αναποφάσιστης μέχρι τώρα Άνοιξης ; Σύμφωνα με όσα στοιχεία έχουμε στα χέρια μας μέχρι τώρα, βελτιωμένος γενικά καιρός θα επικρατήσει έως την Κυριακή των Βα'ί'ων,

παρ' όλα αυτά, δεν θα λείψουν κάποιες νεφώσεις, που κατά διαστήματα και τοπικά θα αυξάνονται, ενώ υπάρχει και κάποια πιθανότητα για κάποιες βροχές την Πέμπτη κυρίως σε εσωτερικά διαμερίσματα του νησιού λόγω αστάθειας. Την ίδια μέρα η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση, καθώς οι άνεμοι θα στραφούν σε βοριάδες. Θα ψυχράνει δηλαδή ο καιρός σε σχέση με σήμερα, όπου θα επικρατήσουν νοτιάδες και κάποιες πιο πυκνές νεφώσεις σε σημεία προσήνεμα στα νοτιοδυτικά ρεύματα!
Την Παρασκευή θα διατηρηθούν οι βοριάδες που δεν θα ξεπερνούν όμως τα 4-5 και στα δυτικότερα 6 μποφόρ κι έτσι η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Κατά τ' άλλα ήλιος με κάποιες νεφώσεις λίγο περισσότερες τις θερμές ώρες τις ημέρας στην ανατολική Κρήτη.
Κρύο θα κάνει τη νύχτα και νωρίς το πρωί του Σαββάτου! Μετά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας οι άνεμοι σταδιακά θα στραφούν σε νοτιάδες που συγχρόνως με μια αραιή νέφωση, θα μας προ'ι'δεάσουν για μια νέα θερμή εισβολή η οποία θα λάβει χώρα την Κυριακή των Βα'ί'ων και την Μεγάλη Δευτέρα. Χαρακτηριστικά των δύο αυτών ημερών κάποιες νεφώσεις, θολούρα στην ατμόσφαιρα άνοδο της θερμοκρασίας σημαντικότερη την Μεγάλη Δευτέρα, όπου υπάρχει και μικρή πιθανότητα για κάποιες τοπικές ψιχάλες!
Την Μεγάλη Τρίτη πρόσκαιρα οι άνεμοι θα σταρφούν σε πιο δυτικούς - νοτιοδυτικούς και θα ενισχυθούν. Η ατμόσφαιρα θα καθαρίσει κάπως και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Βροχές δεν προβλέπονται και γενικά ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος.
Μια νέα θερμή μεταφορά από την Αφρική αναμένεται την Μεγάλη Τετάρτη με τους νοτιάδες και πάλι να ενισχύονται και την θερμοκρασία να ανεβαίνει σημαντικά! Ίσως περάσει πρόσκαιρα ακόμα και τους 25-26°C στα βόρεια του νησιού!
Δείχνουν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, σοβαρή κακοκαιρία να επικρατεί από την Μεγάλη Πέμπτη έως και το μεγάλο Σάββατο,αρχικά με νοτιοδυτικούς ανέμους, βροχές και πτώση της θερμοκρασίας και στη συνέχεια με βοριάδες σημαντικές βροχές και χιόνια ακόμα και σε χαμηλότερα υψόμετρα!
Ανήμερα, αλλά και την Δευτέρα του Πάσχα μάλλον ο καιρός θα είναι βελτιωμένος!
Κλείνοντας θα πρέπει να σας τονίσουμε ότι η εκτίμηση του καιρού αυτήν την εποχή είναι ένας γρίφος, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τόσες μέρες! Τα στοιχεία μεταβάλλονται καθημερινά κι έτσι την Κυριακή 5/4/2015 θα ανανεώσουμε την εκτίμησή μας με όλα τα νεότερα στοιχεία!
Μην ξεχνάτε καθημερινά να επισκέπτεστε το site και το blog μας για να μαθαίνεται πρώτοι τα νέα για τον καιρό στην Κρήτη!