Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

ΦΟΙΝΙΚΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (TIME-LAPSE ΒΙΝΤΕΟ)

Οι θυελλώδεις νοτιάδες ξεκίνησαν σ'όλη την Κρήτη και στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου!
Συγχρόνως έχουμε και κάποιες βροχές που όσο πιο νότια και δυτικά βρίσκεται κανείς στο νησί τόσο πιο αξιόλογες είναι αυτές!

Στην παραπάνω φωτογραφία όπως και στο time-lapse βίντεο που ακολουθεί από την περιοχή της Φοινικιάς Ηρακλείου ,θα παρατηρήσουμε να σχηματίζεται το γνωστό φρύδι του νοτιά!
Όπως είπαμε και στην εκτίμηση μας,δείξτε την απαραίτητη προσοχή μιας και οι νοτιάδες ώρα με την ώρα θα ενισχυθούν σημαντικά !

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

ΕΚΤΑΚΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ : ΒΡΟΧΕΣ - ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΚΑΙ ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΝΟΤΙΑΔΕΣ

Όταν οι εκτιμήσεις μας επιστρέφουν τα πράγματα σοβαρεύουν με τον καιρό ...


Τι θέλουμε να πούμε μ' αυτό . Στο meteokrhtes.blogspot.gr κάνουμε συνήθως έκτακτες εκτιμήσεις ,όταν φαίνεται κάτι αρκετά σοβαρό ! Πολύ σύντομα θα είναι στη διάθεσή σας το meteokrites.gr το πρώτο Kρητικό site για τοn καιρό και μάλιστα με χρήματα από ανθρώπους που αγαπούν το αντικείμενο .Χωρίς κανένα κέρδος !
Στο meteokrites.gr λοιπόν πέραν των έκτακτων καιρικών γεγονότων που λαμβάνουν χώρα στο νησί μας, πέραν των live καιρικών συνθηκών από κάθε γωνιά της Κρήτης μέσω μετεωρολογικών σταθμών και καμερών που έχει τοποθετήσει και θα τοποθετήσει η ομάδα μας ,θα υπάρχει και αναλυτική, καθημερινή πρόγνωση καιρού ,η οποία θα ανανεώνεται καθημερινά!
Μετά από αυτή την εισαγωγή ,ας περάσουμε στην αναλυτική εκτίμηση του τριημέρου,αφού πρώτα ρίξουμε μια ματιά στον χάρτη των συστημάτων και γενικότερα στην κυκλοφορία που επικρατεί κι αναμένεται να συνεχίσει τουλάχιστον για 7 με 10 ημέρες ακόμα!


Θα ξεκινήσουμε πρώτα με τον 2ο χάρτη στον οποίο θα παρατηρήσουμε γενικότερα την τάση που υπάρχει, ψυχρές αέριες μάζες κατ' ερχόμενες από την Αρκτική να δημιουργούν χαμηλά με μέτωπα στην κεντρική Μεσόγειο με σαφέστατο το αποτέλεσμα της κυριαρχίας νοτιοδυτικών κατά κύριο λόγω ρευμάτων άλλοτε ψυρότερων και πιο υετοφόρων (νοτιοανατολικότερη κίνηση των συστημάτων) κι άλλοτε θερμότερων με κάποιες προσήνεμες βροχές (δυτικότερη και νοτιότερη κίνηση) ! 
Αυτή η κυκλοφορία λοιπόν δείχνει να διατηρείται και τις επόμενες ημέρες...Μάλιστα θα επιφέρει τρία σημαντικά γεγονότα για τα οποία θ'ασχοληθούμε παρακάτω .Το πρώτο κατά σειρά είναι οι πολλές βροχές σήμερα Πέμπτη.Το δεύτερο οι θυελλώδεις νοτιάδες που θα σαρώσουν το νησί σταδιακά την Παρασκευή (μεγάλη προσοχή εδώ) και το τρίτο η μεγάλη άνοδο της θερμοκρασίας και η σκόνη το Σαββατοκύριακο!
Καμία σχέση όλα αυτά που θα συμβούν όμως με τους χιονιάδες και το τέλος του κόσμου που φέραν κάποια κερδοσκοπικά site και blog που φυσικά στην ομάδα μας στο facebook ΜΕΤΕΩΚΡΗΤΕΣ τα διαψεύσαμε ντελόγο (αμέσως) που λέμε και στην Κρήτη (λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει)!
Στον πρώτο χάρτη λοιπόν θα παρατηρήσουμε το χαμηλό με το μέτωπο νοτιοδυτικά του νησιού μας το οποίο κινούμενο βορειοανατολικά θα διαταράξει και σήμερα τον καιρό !

                                                               ΠΕΜΠΤΗ 29/1/2015
Κύρια χαρακτηριστικά λοιπόν του καιρού αύριο οι βροχές ,οι καταιγίδες οι τοπικές χαλαζοπτώσεις και οι ισχυροί νότιοι νοτιοδυτικοί  άνεμοι ! Οι βροχές θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια στα νότια-νοτιοδυτικά διαμερίσματα του νησιού ,ενώ όσο πιο βορειοανατολικά βρίσκεται κάνεις τόσο σχετικά καλύτερα θα είναι τα πράγματα αφού ο καιρός εκεί θα παρουσιάζει και ανοίγματα . Από το απόγευμα κι από τα δυτικά ο καιρός θα βελτιωθεί και μάλιστα μέχρι το βράδυ τα φαινόμενα θα σταματήσουν παντού! Δείξτε λίγη προσοχή και αύριο μιας και η γη είναι πλέον κορεσμένη!
Οι άνεμοι όπως είπαμε νότιοι-νοτιοδυτικοί 5-6 και πρόσκαιρα 7 μποφόρ ενώ δεν αποκλείονται και κάποιες ριπές 8 μποφόρ σε ευπαθείς περιοχές της βόρειας Κρήτης.Από το μεσημέρι και μετά κι από τα δυτικά,θα εξασθενήσουν σημαντικά !
Η θερμοκρασία δεν θα ξεπερνάει τους 16-17°C στα βόρεια,ενώ στα νότια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη !
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν πάνω από τα 1400-1500μ κατά μ.ο. (στα Λευκά όρη 100-200μ χαμηλότερα).

                                                              ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ 30/1/2015
Η Παρασκευή είναι η μέρα που θα εστιάσουμε την προσοχή μας στους θυελλώδεις ανέμους οι οποίοι από τις προμεσημβρινές ώρες κι από τα δυτικά προς τα ανατολικά θα ενισχυθούν και θ αγγίζουν τα 6 με 7 μποφόρ! Όσο θα βαδίζουμε προς το απόγευμα οι νότιοι-νοτιοδυτικοί άνεμοι θα παρουσιάζουν ολοένα και μεγαλύτερη ενίσχυση κι έτσι ,έως και το ξημέρωμα του Σαββάτου θα αγγίζουν τα 8-9 πολύ πιθανόν,τοπικά σε ριπές και τα 10 ίσως και τα 11 μποφόρ ! Περιορίστε λοιπόν αυτές τις ώρες τις μετακινήσεις σας μην αφήνεται αντικείμενα τα οποία μπορούν να προκαλέσουν ζημιά σε ταράτσες και μπαλκόνια,μαζέψτε τέντες στερεώστε ή βιδώστε καλά οτιδήποτε μπορεί να το μετακινήσει ο δυνατός άνεμος και μην αφήνεται τ' αυτοκίνητά σας πλησίον σε μεγάλα δέντρα !
Κατά τ' άλλα κάποιες τοπικές βροχές θα σημειωθούν μετά το μεσημέρι ! Αυτές όμως θα είναι μικρής διάρκειας και παροδικού χαρακτήρα !
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο της τάξης των 1-2°C ,ενώ οι όποιες χιονοπτώσεις θα σημειώνονται μ.ο από τα 1700-1800μ και πάνω !

                                                      ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 31/1 - 1/2/2015
Το Σάββατο θα επιμείνουν κάποιες νεφώσεις ,που την αρχή της ημέρας ίσως δώσουν κάποια τοπικά φαινόμενα στην βορειοανατολική Κρήτη ,εδώ όμως ο καιρός γρήγορα θα βελτιωθεί !
Στα δυτικά και νότια αργότερα θα αναπτυχθούν εκ νέου νεφώσεις που πολυ πιθανόν ν' αφήσουν κάποιες λασπομπόρες (όχι κάτι σοβαρό) ,ενώ δεν αποκλείεται παντού να πέσουν πέσουν λασποψιχάλες η οποίες το μόνο που θα κάνουν είναι ν' αφήσουν κάποιες στάμπες σε επιφάνειες!
Οι νοτιάδες που πρόσκαιρα θα κοπάσουν λίγο μετά το μεσημέρι θα ενισχυθούν και πάλι !Η θερμοκρασία σε νέα άνοδο κυρίως μετά το μεσημέρι!
Μια σκονισμένη ζεστή άνομβρη με δυνατούς νοτιάδες και υψηλές για την εποχή θερμοκρασία θα είναι η Κυριακή ,σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία ! Δεν αποκλείονται ακόμα και οι 22-23°C  στη βόρεια Κρήτη τοπικά (σε ευπαθείς στον καταβάτη νοτιά περιοχές) ,ενώ από την δευτέρα δείχνει να χαλάει και πάλι ο καιρός ,με νοτιάδες και πάλι, κάποιες βροχές και πτώση της θερμοκρασίας !

Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

26/12/2014 -15/1/2015 ΕΝΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ 20ΗΜΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ (Χάρτης υετού)

Μετά λοιπόν την δυναμική  χιονιά στις αρχές του Γενάρη,ήρθε ένα πολύ σοβαρό κύμα κακοκαιρίας,στην Κρήτη ,από τη μία να μας ξεδιψάσει και να καλύψει υετικά κενά των προηγούμενων ετών κι από την άλλη να ξεχειλίσει το ποτήρι σε εισαγωγικά ,μιας και το κορεσμένο έδαφος, το λιώσιμο του χιονιού ,σε συνδυασμό με τα πολλά χιλιοστά νερού που έπεσαν έγιναν αφορμή να υπερχειλίσουν ποτάμια και ρυάκια και να δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα και ζημιές,με κορυφαίο συμβάν αυτό που σημειώθηκε την νύχτα της 13ης του Γενάρη στην πόλη του Ηρακλείου,για το οποίο κάναμε πρόσφατα άρθρο στο meteokrhtes.blogspot.gr!

Η παραπάνω φωτογραφία του Ιωάννη Σιγανού από το Οροπέδιο Λασιθίου στις 16/1/2015 τα λέει όλα!
Φτιάξαμε ένα χάρτη εδώ στους meteo-Kρήτες για να γίνει περισσότερο κατανοητό σε όλους για το τι χιλιοστά βροχής σημειώθηκαν στο νησί μας, από την επόμενη ημέρα των Χριστουγέννων μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου ...

Τα στοιχεία τα πήραμε από μετεωρολογικούς σταθμούς του ΕΑΑ και από κάποιους ιδιωτικούς! Πρέπει να σημειωθεί ότι με τον χιονιά σε εσωτερικά κυρίως διαμερίσματα ήταν δύσκολο η σταθμοί να καταγράψουν ,μιας και πέραν του σταθμού στο Δρυμό Σαμαριάς οι υπόλοιποι δεν διαθέτουν χιονοκουβέρτα ! Ωστόσο είναι πολύ εύκολο για τον καθένα να καταλάβει ότι οι θυελλώδεις άνεμοι που έπνεαν κατά κύριο λόγω απ άκρη σ' άκρη του νησιού ήταν η δεύτερη αιτία απώλειας υετού ,όταν μιλάμε για ριπές που ξεπερνούσαν τα 100 km/h (κυρίως σε βόρειες παραθαλάσσιες περιοχές) ! Ο τρίτος λόγος απώλειας υετού ήταν το γνωστό σε όλους μας κοκοσάλι (χιονοσφαιρίδιο) !
Από την ομάδα μας στο facebook ΜΕΤΕΩΚΡΗΤΕΣ συλλέξαμε το υλικό και φτιάξαμε το παρακάτω βίντεο το οποίο αποτελεί το χρονικό αυτής της κακοκαιρίας ...

Θα κλείσουμε με όμορφες φωτογραφίες από τα βουνά μας και δύο όμορφα βίντεο από τον χιονιά 5-7 Ιανουαρίου ...

Λευκά όρη 15/1/2015 (φωτογραφία Ειρήνη Καλα'ι'τζάκη)

Ψηλορείτης 15/1/2015 (φωτογραφία Γιώργος Ρίνης)

Όρη Δίκτη από Οροπέδιο Λασιθίου (φωτογραφία Νίκος Σωχωράκης)
Από την Αγία Βαρβάρα μας έρχεται το επόμενο βίντεο κι από τα αδέρφια Νίκος @ Μίλτος Καμπιτάκης ...


Πριν κλείσουμε ας θυμηθούμε τι έγινε στις αρχές του Γενάρη με την υπόσχεση ότι πολύ σύντομα θα κάνουμε και το δεύτερο αφιέρωμα...

 

Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Αύριο από το απόγευμα και μετά και κυρίως την νύχτα προς τα ξημερώματα της Παρασκευής το ενδεχόμενο για κάποιες ψιχάλες - ψιλόβροχα σε ορεινά και βορειοανατολικά διαμερίσματα του νησιού είναι μεγάλο ! Από εκεί και πέρα το ψάχνουμε γιατί σοβαρές βροχές δεν φαίνονται !
Άνοδο της θερμοκρασίας ,στέγνωμα ,ήλιος με κάποιες νεφώσεις και ψύχρα τη νύχτα και νωρίς το πρωί θα μας συντροφεύουν !
Από τις 19 του μήνα μάλιστα δείχνουν να επιστρέφουν οι νοτιάδες και μάλιστα να μας απασχολούν ,για μικρό -μεγάλο διάστημα ; Θα δούμε ...
Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για χιονιάδες και Αρμαγεδδών το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα (αυτό για να μην σας μπερδεύουν διάφορα κερδοσκοπικά site και blog) !
Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις βέβαια, αυτό το χρονικό διάστημα για μεσημβρινή κυκλοφορία ,τις οποίες θα παρακολουθούμε και θα σας ενημερώνουμε καθημερινά !

(Φωτογραφία Ειρήνη Καλα'ι'τζάκη)

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

ΔΥΣΚΟΛΗ ΝΥΧΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ (Υπερχείλιση του ποταμού Δρακουλιάρη 14/1/2015)

Μια δύσκολη πραγματικά νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι της πόλης του Ηρακλείου! Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίστηκαν κι εντοπίζονται ακόμα κι αυτήν την ώρα,στα σημεία κοντά στον ποταμό Δρακουλιάρη! Οι πολύωρες κι έντονες βροχοπτώσεις που σημειώνονται από την Δευτέρα το βράδυ στον νομό είναι η αιτία αυτής της τόσο σοβαρής κατάστασης,με αποκορύφωμα την καταιγίδα το βράδυ της Τρίτης!

Γιόφυρος (φωτογραφία Μανώλης Κοζυράκης-Ζαχάρης Βάρδας)

 Τρεις Βαγιές Ηράκλειο  (φωτογραφία Ελένη Στεφανάκη)
Η καιρική ομάδα meteo-Κρήτες προειδοποιήσει έγκαιρα γι' αυτές τις πλημμύρες και ήταν όλη τη νύχτα σε σημεία όπου δρούσαν η πυροσβεστική υπηρεσία,η αστυνομία και όλοι οι αρμόδιοι φορείς της πολιτικής προστασίας του νομού !
100 άτομα και πλέον κατάφεραν να απεγκλωβίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις με μεγάλη δυσκολία κάτω από πραγματικά αντίξοες συνθήκες ! Συναντήσαμε στις όχθες του ποταμού τον αντιπεριφερειάρχη  Ηρακλείου κ.Ευριπίδη Κουκιαδάκη ο οποίος πραγματικά έκανε το καλύτερο δυνατό για να αποσοβηθούν μεγαλύτερα προβλήματα!
Η ζημιές σε σπίτια,μαγαζιά και περιούσιες  είναι μεγάλες ! Παρ' όλα αυτά ο σωστός συντονισμός βοήθησε έτσι ώστε να μη θρηνήσουμε θύματα !

Ακολουθεί βίντεο από το ερασιτεχνικό ρεπορτάζ μας....

 Από το απόγευμα της Τρίτης ο ποταμός υπερχείλισε  από την διακλάδωση των Μαλάδων-Φοινικιάς!
Λίγο αργότερα, στην περιοχή Τρεις Βαγιές, στο δρόμο από Ηράκλειο προς Φοινικιά αλλά και στο Παγκρήτιο στάδιο συνέβει το ίδιο και εκει επικράτησε χάος και πανικός!!!









Βίντεο από την καταιγίδα νωρίτερα ...


...κι άλλες φωτογραφίες ντοκουμέντα


(φωτογραφίες Μανόλης Κοζυράκης - Ζαχάρης Βάρδας)
Βίντεο την ώρα που ξεχειλίζει ο Δρακουλιάρης στο Γιόφυρο...

Μέχρι την ώρα που εκδόθηκε το άρθρο μας δεν είχε γίνει κάποιος απολογισμός και φυσικά όπως προείπαμε δεν υπήρχε κάποιος τραυματισμός ή θύματα !
Ευχόμαστε όλα να εξελίχθηκαν  καλά!

Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ ΜΕ ΘΕΑ ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ (Ν.Λασιθίου)

Μικρής έκτασης πυρκαγιά εκδηλώθηκε πριν λίγες ώρες στην περιοχή των έξω Λακωνίων στον Άγιο Νικόλαο!

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε από άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους σε σημείο με χαμηλή βλάστηση!
Έγκαιρη ήταν η επέμβαση της πυροσβεστικής όπου κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να την σβήσει!

 Στην περιοχή έπνεαν ισχυροί νοτιάδες !

Φωτογραφίες-Ρεπορτάζ : Ζωή Βρανικού 

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΠΙΘΑΝΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ

Η εντυπωσιακή άνοδο του υδραργύρου τις τελευταίες ημέρες και η ηλιόλουστη Κυριακή θα παρέπεμπε πολλούς στη σκέψη ,ότι οδεύουμε σ' ένα διάστημα, με καλές καιρικές συνθήκες! Τις γνωστές Αλκυονίδες!
Ο Γενάρης όμως και ο γέρο Χειμώνας έστειλε τους νοτιάδες του ,που τις τελευταίες ώρες λυσσομανούν, να προαναγγείλουν την έλευση μιας νέας σημαντικής κακοκαιρίας για το νησί μας!
Αν και δεν θα έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την προηγούμενη ,πιστεύουμε ότι θα ταλαιπωρήσει σε εισαγωγικά και χρίζει της ΠΡΟΣΟΧΗΣ όλων μας!

Τα κορεσμένα από τις βροχές των τελευταίων μηνών εδάφη ,η βιαιότητα των φαινομένων σε συνδυασμό με τις γνωστές δυσκολίες των μεγάλων πόλεων (κυρίως του Ηρακλείου) και το λιώσιμο του χιονιού (αν και ο νοτιάς και οι ανεβασμένες θερμοκρασίες πρόλαβαν να αποσοβήσουν περαιτέρω κινδύνους),είναι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους γράφουμε αυτή την έκτακτη πρόγνωση και ζητάμε την προσοχή όλων σας!
Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού λοιπόν από σήμερα μέχρι και την Τετάρτη το μεσημέρι,θα είναι οι βροχές οι οποίες θα έχουν και διάρκεια και ένταση ,οι καταιγίδες ,οι θυελλώδεις άνεμοι και οι πυκνές χιονοπτώσεις ,αυτή τη φορά όμως στα ορεινά !
Πιο αναλυτικά συννεφιές αναμένονται την Δευτέρα 12 Ιανουαρίου στο νησί οι οποίες αμέσως από τις πρωινές ώρες θα είναι πυκνότερες σε εσωτερικά και νότια διαμερίσματα και θα δίνουν βροχές κατά τόπους και κατά περιόδους!!Πιθανές ψιχάλες ή ψιλόβροχα δεν αποκλείονται και στα βόρεια!
Μετά το μεσημέρι επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τα δυτικά προς τ'ανατολικά , με βροχές ,τοπικές καταιγίδες και ενίσχυση των βορειοδυτικών ανέμων ! Από τη νύχτα και κυρίως προς τα ξημερώματα της Τρίτης τα φαινόμενα θα ενταθούν κι άλλο! Στην βόρεια κι ανατολική Κρήτη θα αποκτήσουν πολύ έντονο χαρακτήρα!
Οι άνεμοι που την αρχή της ημέρας θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ ,μετά το μεσημέρι εντυπωσιακά κι από τα δυτικά ,θα στραφούν σε βόρειους - βορειοδυτικούς και θα ενισχυθούν ,αγγίζοντας ακόμα και τα 8-9 μποφόρ από αργά το απόγευμα !
Η θερμοκρασία που θ' αγγίξει ακόμα και τους 18-19°C τοπικά θα πέσει θεαματικά από το μεσημέρι και μετά ! Σημαντικότερη βέβαια θα είναι η αίσθηση του κρύου λόγω των ψυχρών βοριάδων! Οι χιονοπτώσεις που θα αφορούν μεγάλα υψόμετρα ,μετά το μεσημέρι και κυρίως την νύχτα προς την Τρίτη θα εντοπίζονται σε χαμηλότερα υψόμετρα κατά μέσο όρο άνω των 1000-1100 μ (στα δυτικά μέσα στη νύχτα θα χιονίσει 200-300μ χαμηλότερα)
Βαριά ημέρα η Τρίτη όπου η κακοκαιρία θα κορυφωθεί! Βροχές με μεγάλη διάρκεια κατά περιόδους αρκετά έντονες  και τοπικές καταιγίδες!
Οι βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν 6-7 και κατά τόπους 8 μποφόρ (πιθανό 9αρι στα πελάγη)!
Η θερμοκρασία σε πτώση δεν θα ξεπερνάει γενικά τους 12°C !
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν πάνω από τα 900-1000μ .Σε κάποιες εξάρσεις και σε περιοχές πλησίον των Λευκών Ορέων χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και λίγο χαμηλότερα !
Aυτή η διαταραχή είναι περισσότερο <<μπερδεμένη>> από τον χιονιά που προηγήθηκε ...Μια ελαφριά κίνηση του χαμηλού ανατολικότερα μπορεί να αλλάξει κάποια δεδομένα τα οποία έχουν να κάνουν κυρίως με τα υψόμετρα χιονόπτωσης ...κι έτσι την Τετάρτη μάλλον στην ανατολική και βόρεια Κρήτη θα συνεχιστούν οι βροχές με βαθμιαία εξασθένηση και περιορισμό!
Κατολισθήσεις και υπερχειλίσεις ρυακιών - χειμάρρων πολύ πιθανές.
Ας έχουμε το νου μας!

Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

ΚΡΗΤΗ ΧΙΟΝΙΑΣ 5-7/1/2015 (Αφιέρωμα μέρος 1ο)

Ένας χιονιάς ,μία θεαματική κακοκαιρία, που σίγουρα θα γραφτεί στην καιρική ιστορία του νησιού μας,για δύο λόγους! Ο πρώτος είναι η φοβερή ραγδαιότητα σε συνδυασμό με την μεγάλη συχνότητα ηλεκτρικών εκκενώσεων και την εμφάνιση πολυάριθμων υδροστροβίλων ! Αποτέλεσμα της παραπάνω δυναμικής του καιρού,ήταν να ντυθούν στα λευκά περιοχές μέχρι το κύμα!
Ο δεύτερος λόγος, είναι η διάρκεια ,που σε συνδυασμό με την ένταση που προαναφέραμε φόρτωσε με μεγάλα ύψη χιονιού τις ορεινότερες περιοχές!






Αμιρά Βιάννου (φωτογραφία Γεωργία Κονσολάκη)

Επειδή μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις σας παραθέτουμε τις εικόνες που συλλέξαμε από διάφορες περιοχές της Κρήτης,στην ομάδα μας στο facebook "ΜΕΤΕΩΚΡΗΤΕΣ"....

Από Ρογδιά Ηρακλείου (φωτογραφία Στέφανος Πατεράκης)

Σίσι Λασιθίου (φωτογραφία Μάνος Μανουσάκης)

Κουστογέρακου Χανιά (φωτογραφία Christoph Becker)



Αγία Βαρβάρα Ηρακλείου (φωτογραφίες Νίκος-Μίλτος Καμπιτάκης)

Κέντρο Υγείας Ανωγείων (φωτογραφία Μαρία Καλλέργη Βελεγράκη)

Αρχάνες ( φωτογραφία Χρίστος Τσουμπλέκας)

Σούγια Χανίων (φωτογραφία Christoph Becker)

Αρίνα Ηρακλείου (φωτογραφία Μαρία Ψυλάκη)

Ομαλός Χανιά (φωτογραφία Christoph Becker)

Αχεντριάς-Αστερούσια (φωτογραφία Γιάννης Παπαδάκης)

Στρούμπουλας (φωτογραφία Γιώργος Ρίνης)

Ηράκλειο (φωτογραφία Νίκος Τριποδιανός)

Άγιος Μύρωνας (φωτογραφία Ηλίας Παχουλάκης)


Oροπέδιο Λασιθίου

Σητεία (φωτογραφία Δημήτρης Α'ι'βαλιωτάκης)

Άγιος Νικόλαος (φωτογραφία Ιωάννα Αλέξη)

Εθνική οδός Αγίου Νικολάου - Ηρακλείου (φωτογραφία Μάνος Μανουσάκης)

Αρκάδι Μονοφατσίου (Στέργιος Σκουλάς)

Δίκτη Όρος Τσίβη (φωτογραφία Ζωή Βρανίκου)

 Γιούχτας Ηράκλειο (φωτογραφία Νίχας Αναστάσιος)

Τσούτσουρας - Λιβυκό (Μπάμπης Καινουργιάκης)

Χουδέτσι Ηρακλείου (φωτογραφία Ζαχάρης Βάρδας)

Συλλέξαμε τα περισσότερα Βίντεο από την ομάδα προσθέσαμε και κάποιων φίλων και φτιάξαμε ένα όμορφο βίντεο μισής ώρας ! Φτιάξτε ένα καφέ και απολαύστε το ....


Σας ευχαριστούμε από καρδιάς και σας υποσχόμαστε τουλάχιστον άλλα δύο πλούσια άρθρα !!!