Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

H εθελοντική ομάδα meteo-Κρήτες, με υπευθυνότητα πάντα στο πλευρό των πολιτών

Τα χουμε βάλει μ' ένα θεριό που ονομάζεται "πρόγνωση καιρού Κρήτης" και προσπαθούμε να το δαμάσουμε! Το ανάγλυφο το νησιού είναι τέτοιο που δυσκολεύει τους πάντες.
Αποφασίσαμε λοιπόν από κοινού οι υπεύθυνοι προγνώσεων-εκτιμήσεων της ομάδας μας να ανακοινώσουμε έκτακτο, για τοπικά έντονα φαινόμενα στο νησί και δικαιωθήκαμε.
Θα θέλαμε όμως πριν πάμε να δούμε αναλυτικά τι συνέβη εχθές και που δημιουργήθηκαν τα πιο σοβαρά προβλήματα, να πούμε δυο λόγια για την εποχή που διανύουμε, η οποία συχνά πυκνά διαψεύδει μιας και για το οποιοδήποτε καιρικό συμβάν, τουλάχιστον για την περιοχή μας, παίζουν ρόλο πολλοί περισσότεροι παράγοντες σε σχέση κυρίως με τον Χειμώνα!
Εχθές Τρίτη λοιπόν, 12/5/2015,είχαμε να κάνουμε με χαμηλές πιέσεις στην νότια Ελλάδα, οι οποίες συνδιαζόμενες με τις υψηλές δυτικά προκάλεσαν τον ονομαζόμενο  καιρό βορείου ρεύματος.
Συγχρόνως ένα αβαθές χαμηλό στο Λιβυκό ενίσχυσε τις συνθήκες αστάθειας τις θερμές ώρες τις ημέρας. Τα ορεινότερα κι εσωτερικότερα διαμερίσματα λοιπόν όπου ο νεφοδιαλυτής βοριάς κόβει (άρα ευνοούνται οι συνθήκες αστάθειας),αλλά και ο καιρός βορείου ρεύματος παρουσιάζει μεγαλύτερη δυναμική, είχαν να κάνουν μ' ένα αρκετά σοβαρό καιρικό μείγμα. Τα υπόλοιπα διαμερίσματα επηρεάστηκαν σε γενικές γραμμές λόγω του αιτίου (χαμηλού).
Λίγο ή πολύ λοιπόν έβρεξε απ' άκρη σ' άκρη του νησιού, αν εξαιρέσουμε κάποια πολύ ανατολικά νοτιοανατολικά διαμερίσματα, τα οποία λόγω της θέση του χαμηλού μείναν εκτός.
Εδώ να πούμε επειδή δεχτήκαμε κάποια κριτική η οποία είναι πάντα ευπρόσδεκτη, ότι στο έκτακτο, γράψαμε "Κύρια Χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι κατά τόπους έντονες βροχοπτώσεις" . Δεν είναι δυνατόν ποτέ και πόσο μάλιστα την Άνοιξη, να έχουμε γενικευμένα έντονα φαινόμενα.
Είμαστε πολύ χαρούμενοι που δεν επιβεβαιωθήκαμε στις χαλαζοπτώσεις, για ευνόητους φυσικά λόγους! Αν και αναφέρθηκαν σε περιοχές όπως το Καστέλι Πεδιάδος, ήταν πολύ μικρής διάρκειας κι έντασης.
Πάμε όμως να δούμε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν χθες και γενικότερα πως συμπεριφέρθηκε ο καιρός σε διάφορες περιοχές της Κρήτης...


(Οροπέδιο Λασιθίου 12/5/2015 φωτογραφία Μανόλης Φουκαράκης)
Δύο ώρες έβρεχε ασταμάτητα με μεγάλη ένταση στο οροπέδιο Λασιθίου! Κοντά στα 60mm υετού, κατέγραψε ο σταθμός του ΕΑΑ στο Τζερμιάδο! Φυσικά μεγάλες ζημιές υπέστησαν οι αγρότες της περιοχής!





Το πιο δύσκολο περιστατικό όμως, συνέβη στο Φαράγγι της Σαμαριάς όπου εγκλωβίστηκαν και διανυκτέρευσαν 70 τουρίστες και χρειάστηκε η επέμβαση της ΕΜΑΚ για τον απεγκλωβισμό τους!
Ο σταθμός του ΕΑΑ στο Ξυλόσκαλο κατέγραψε 57.2mm !!!
Έντονη βροχόπτωση σημειώθηκε στο Μεταξοχώρι Ηρακλείου, όπου καταγράφηκε 123mm/h ραγδαιότητα και σε πολλές άλλες περιοχές όπως το το Μπαλί  https://www.facebook.com/xandakas/videos/vb.100000134464752/1057120617635744/?type=2&theater στην Χερσόνησο και σε περιοχές γύρω από την πόλη του Αγίου Νικολάου! 
Αρκετό νερό έπεσε και στ' Ανώγεια όπου ο μετεωρολογικός σταθμός εκεί κατέγραψε 42.2mm!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου