Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Ηλιόλουστη η Κυριακή του Πάσχα, Χειμώνας τα Άγια Πάθη και κατά την Ταφή (εκτίμηση 7/4/2015


Στην εκτίμησή μας από την πρώτη Απριλίου δώσαμε με αρκετά μεγάλα ποσοστά επιτυχίας την τάση του καιρού μέχρι και την Δευτέρα του Πάσχα. Με τα νεότερα στοιχεία δεδομένων των δυσκολιών προγνωσιμότητας αυτής της περιόδου θα προσπαθήσουμε να σας κατατοπίσουμε από εδώ, από τους meteo-Κρήτες σχετικά με την εξέλιξη του καιρού.
Κακοκαιρία λοιπόν, κυρίως από την Μ.Τετάρτη το μεσημέρι, ενώ την Μ.Πέμπτη και τη Μ.Παρασκευή επιστρέφει ο Χειμώνας, με τα χιόνια να επισκέπτονται χαμηλότερα υψόμετρα. Αναλυτικότερα...

Σήμερα Μ.Τρίτη αναμένεται βελτιωμένος καιρός αρχικά, με λίγες μόνο αραιές νεφώσεις κυρίως σε δυτικά και εσωτερικά διαμερίσματα. Μετά το μεσημέρι οι νεφώσεις αυτές θα αυξηθούν ενώ υπάρχει μικρή πιθανότητα για κάποιες πρόσκαιρες ψιχάλες ή μπόρες, σε εσωτερικά διαμερίσματα από τον Αποκόρωνα κι ανατολικότερα. Κατά την διάρκεια της νύχτας κάποιες νεφώσεις θα επιμείνουν αλλά δύσκολο ν' αφήσουν κάποια φαινόμενα.
Οι δυτικοί γενικότερα άνεμοι, θ' αγγίξουν στα πελάγη τα 6 ίσως για λίγο στο Κρητικό, ακόμα και τα 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία σε πτώση δε θα ξεπερνάν οι μέγιστες τιμές της τους 18 με 19°C.
Την Μ.Τετάρτη ο καιρός θα καταστεί άστατος με κατά τόπους αυξημένες νεφώσεις και πιθανότητα για κάποιες τοπικές μπόρες τις πρωινές ώρες σε βόρεια και ανατολικά σημεία του νησιού. Όμως από το μεσημέρι και μετά, καθώς οι άνεμοι θα στραφούν σε βοριάδες και θα ενισχυθούν, ο καιρός θα επιδεινωθεί ραγδαία από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά με βροχές, τοπικές καταιγίδες, πιθανές χαλαζοπτώσεις και χιόνια στα ορεινά, αρχικά πάνω από 1600-1700μ κατά μέσο όρο, που μέσα στη νύχτα στα Λευκά Όρη,τα υψόμετρα θα πέσουν στα 1200μ, ενώ σε Ψηλορείτη και όρη Δίκτη θα χιονίζει 100 και 200μ ψηλότερα αντίστοιχα!
Οι άνεμοι που όπως είπαμε αρχικά θα πνέουν ασθενείς από διάφορες διευθύνσεις και μόνο στο Κρητικό δυτικοί 5-6 μποφόρ γρήγορα θα στραφούν σε βοριάδες και θα ενισχυθούν, αγγίζοντας μέσα στη νύχτα προς το ξημέρωμα της Πέμπτης, ακόμα και τα 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία σε πτώση κυρίως από το μεσημέρι και μετά δεν θα ξεπερνάει η μέγιστη στα δυτικά τους 16°C και στ' ανατολικά 17 με 18°C (Τη νύχτα νέα σημαντική πτώση θα παρουσιάσει ο υδράργυρος και η αίσθηση του κρύου λόγω των θυελλωδών βοριάδων θα είναι μεγαλύτερη).
Δεν θα 'χει να ζηλέψει τίποτα ο καιρός της Μ.Πέμπτης από μία κλασική χειμωνιάτικη ημέρα του Γενάρη! Βαρύς συννεφιασμένος ουρανός με μικρά ανοίγματα σε παραθαλάσσια διαμερίσματα το πρωί. Βροχές κατά τόπους και χιονοπτώσεις στα ορεινά μέσο όρο πάνω από τα 900-1150μ! Μετά το μεσημέρι επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός. Οι βροχές θα ενταθούν κυρίως στη βόρεια Κρήτη και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Τα υψόμετρα χιονόπτωσης θα ανέλθουν περίπου 100-200μ.
Σ' αυτό που θα πρέπει να σταθούμε και να δείξουμε προσοχή είναι οι θυελλώδεις βοριάδες που θα αγγίζουν τα 8-9 μποφόρ (πιθανά και τα 10 για λίγο και τοπικά) και θα δημιουργήσουν πρόβλημα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες!!!
Η θερμοκρασία δεν θα ξεπερνάει πουθενά στο νησί τους 13°C και θα την αισθανόμαστε 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη!
Την Μ.Παρασκευή ο καιρός θα είναι εναρμονισμένος με την θλίψη της ημέρας!
Νεφοσκεπής λοιπόν ο ουρανός με παροδικές βροχές, πιθανότητα νωρίς το πρωί στα βορειοανατολικότερα και για κάποιες καταιγίδες, χιόνια μ.ο. πάνω από τα 1000-1200μ (τα όρη Δίκτη θα ευνοηθούν περισσότερο)!
Όσο θα βαδίζουμε προς το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενούν, και θα περιορίζονται στη βόρεια, ανατολική κι ορεινή Κρήτη!
Μεγάλη προσοχή και πάλι στους ανέμους, οι οποίοι θα αγγίξουν στα δυτικά τα 8-9 και  στα ανατολικά τα 9-10 , πολύ τοπικά ακόμα και τα 11 μποφόρ με βαθμιαία όμως εξασθένηση μετά το μεσημέρι!
Η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα μικρή πτώση!
Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία θέλουν το Μ.Σάββατο να επιμένουν μόνο κάποιες τοπικά αυξημένες νεφώσεις ,οι βοριάδες να εξασθενούν και να μην ξεπερνούν τα 7-8 μποφόρ και η θερμοκρασία ν' ανεβαίνει, χωρίς να καταφέρνει όμως να περάσει τους 15-16°C κατά μ.ο.!
Από την 1η Απριλίου εκτιμήσαμε εδώ στους meteo-Κρήτες ότι την ημέρα του Πάσχα, ο καιρός θα είναι καλός! Επιμένουμε λοιπόν σ'αυτή μας την εκτίμηση.
Με ένα συμβολικό ήλιο, πιθανά κάποια λίγα συννεφάκια, νέα άνοδο του υδραργύρου με μέγιστες στα πεδινά γύρω στους 18-20°C και βορειοδυτικούς ανέμους που δεν θα δημιουργούν προβλήματα, θα γιορτάσουμε την Ανάσταση του Κυρίου!
Παρόμοιες οι καιρικές συνθήκες και την Δευτέρα του Πάσχα με κάποιες νεφώσεις όμως να αυξάνονται από τα δυτικά, πάντα σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Κλείνοντας, να σας υπενθυμίσουμε ότι η πρόγνωση πέραν του τριημέρου εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο, πόσο μάλιστα μέσα στην Άνοιξη κι όταν έχουμε να κάνουμε με μία τόσο σοβαρή επίθεση του ακούραστου φετινού Χειμώνα!
Χρόνια πολλά, καλή Ανάσταση με υγεία σε όλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου