Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

ΣΙΒΗΡΙΑ ...ΕΝ ΔΡΑΣΗ

Μία ....Δύο...........Τρεις ;
Η επερχόμενη θα είναι η τρίτη κατά σειρά,πολύ σοβαρή ψυχρή εισβολή,που λαμβάνει χώρα στο νησί μας, σε διάστημα μόλις 45 ημερών! Διανύουμε μια ευεργετική κι ιστορική σεζόν!!!
Αυτό φυσικά δεν το λέμε γιατί βάλαμε κάτω αριθμούς και στατιστικά (αυτό θα το κάνουμε τον Ιούνη). Ιστορική έτσι κι αλλιώς θα χαρακτηριστεί γιατί τα κιτρινισμένα και νωθρά δέντρα και φυτά της φύσης πήραν επιτέλους το χρώμα και την ζωή που τους αξίζει ! Οι πηγές άνοιξαν και τα ποτάμια τρέχουν ! Οι  αποταμιευτήρες νερού γεμίζουν ...σ' ένα νησί που μπορεί μας χαρίσει τα πάντα καιρικά!


Πολλά είναι τα ερωτήματα σας στην ομάδα μας στο facebook όπως και πολύς κόσμος γενικότερα δεν ξέρει πως ακριβώς θα εξελιχθεί ο καιρός τις επόμενες μέρες!
Ένα άκρως χειμερινό λοιπόν τριήμερο,με Σιβηρικό ψύχος την Τετάρτη και την Πέμπτη να αγκαλιάζει το νησί μας!

Το ψύχος αυτή τη φορά θα είναι πιο ξυρό ,με μικρότερα ποσοστά υγρασίας λόγω κυρίως της απουσίας κάποιου αιτίου (χαμηλού) ! Τώρα θα πείτε,χωρίς χαμηλό πως θα έχουμε χιονοπτώσεις;
Σ'αυτές τις περιπτώσεις το Αιγαίο φανταστείτε ότι είναι ένα τσικάλι που βράζουμε νερό ! Όπως αυτό λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας βγάζει υδρατμούς,έτσι και η ψυχρή αέρια μάζα ,σε σχέση με την θερμή θάλασσα εμπλουτίζει την ατμόσφαιρά(lake effect) με αποτέλεσμα την δημιουργία νεφώσεων.
Το αποτέλεσμα σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία θα είναι, τα φαινόμενα να είναι πιο περιορισμένα σε ένταση και έκταση ,απ την άλλη όμως από την Τετάρτη έως και το μεσημέρι της Πέμπτης θα σημειωθούν οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες της σεζόν 2014-2015 με τη συνοδεία νυφαδοπτώσεων ακόμα και μέσα στα αστικά κέντρα! Πριν περάσουμε στην αναλυτική μας εκτίμηση να τονίσουμε δύο πράγματα.Το ένα είναι ότι θα επηρεαστούν περισσότερο περιοχές της βόρειας,εσωτερικής κι ορεινής Κρήτης.Η νότια -νοτιοδυτική Κρήτη θα υστερεί σε θέμα υετού ενώ όσο πιο βορειοανατολικά βρίσκεται κανείς πάνω στο νησί,τόσο πιο πολλά φαινόμενα θα συναντά!
Το δεύτερο είναι ότι η νύχτα της Τετάρτης κρύβει χιονο-εκπλήξεις...Θα δούμε στρωμένο χιόνι πολύ χαμηλά ; Πολύ πιθανόν !!!

  Στον παραπάνω χάρτη ,θα παρατηρήσουμε τις χαμηλές πιέσεις τις ανατολικής Μεσογείου ,να συνδυάζονται με τις υψηλές πιέσεις της κεντρικής Ευρώπης!

                                                                 ΤΡΙΤΗ 17/2/2015
Μια από τα ίδια λοιπόν ο καιρός σήμερα Τρίτη με κάποιες τοπικές βροχές στην βόρεια Κρήτη ! Παρ' όλα αυτά κατά διαστήματα ο καιρός θα παρουσιάζει και κάποια ανοίγματα ! Στα νότια μόνο λίγες νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες! Από αργά το βράδυ και κυρίως την νύχτα προς τα ξημερώματα της Τετάρτης και καθώς οι ψυχρές αέριες μάζες θα μας προσεγγίζουν, ο καιρός θα παρουσιάσει σχετική επιδείνωση στα βόρεια, εσωτερικά και ορεινά διαμερίσματα !
Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά από βόρειες διευθύνσεις 4-5 και τοπικά 6 μποφόρ.Μετά το μεσημέρι θα ενισχυθούν αγγίζοντας και τα 7-8!
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και δεν θα ξεπερνάει τους 11-12°C (στα νότια 1 με 2 βαθμούς υψηλότερη). Να πούμε ότι από το μεσημέρι και κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την Τετάρτη θα έχουμε περαιτέρω πτώση του υδραργύρου και η αίσθηση του κρύου λόγω των παγερών βοριάδων θα είναι μεγαλύτερη !
Χιονοπτώσεις μικρής διάρκειας κι έντασης θα σημειωθούν πάνω από τα 900μ .Από το απόγευμα και κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας τα υψόμετρα θα πέφτουν σταδιακά (500-600) !

                                                      ΤΕΤΑΡΤΗ-ΠΕΜΠΤΗ 18-19/2/2015
Παγερή ημέρα η Τετάρτη με τους βοριάδες ολοένα να γίνονται και πιο ψυχροί ! Χιονοπτώσεις όπως προείπαμε κυρίως σε εσωτερικές περιοχές πλησίον σε ορεινούς όγκους της βόρειας Κρήτης !Ασθενείς χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται παροδικά και στα υπόλοιπα τμήματα της βόρειας Κρήτης άνω των 250μ κατά μέσο όρο . Βροχή ή χιονόνερο θα σημειώνεται στα υπόλοιπα !Στην νότια Κρήτη τα πράγματα θα είναι καλύτερα με λίγες μόνο νεφώσεις κατά τόπους πυκνότερες κυρίως στα ανατολικά όπου δεν αποκλείουμε να πέσει πολύ τοπικά εκεί χιονόνερο, ή χιόνι πάνω όμως από τα 400-500μ!
Η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της Τετάρτης δεν θα ξεπερνά τους 6-7°C (μέχρι το απόγευμα).
Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 7-8 μποφόρ (στα ανατολικά 8-9)!
Πάμε τώρα να μιλήσουμε για το κρίσιμο διάστημα που αφορά από το απόγευμα της Τετάρτης έως τις προμεσημβρινές-μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης!
Αυτό το χρονικό διάστημα περιμένουμε μια αρκετά σοβαρή υποτροπή του καιρού! Σταδιακά λοιπόν κι όσο θα βαδίζουμε προς την νύχτα (ξημερώματα Πέμπτης) οι χιονοπτώσεις θα αφορούν πλέον ακόμα και μηδενικά υψόμετρα ,θ' αποκτούν μεγαλύτερη έκταση κι ένταση ,ενώ δεν αποκλείονται κυρίως στα ανατολικά του νησιού ακόμα και χιονοκαταιγίδες!
Όπως είπαμε κι εξ αρχής οι χιονοπτώσεις θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια κι ένταση από το Ηράκλειο κι ανατολικότερα ! Να πούμε εδώ ότι κατά τη διάρκεια αυτής της έξαρσης του καιρού θα χιονίσει για κάποιες ώρες και στα νότια διαμερίσματα ασθενώς (όσο ανατολικότερα και πάλι κι όσο πιο ορεινά τόσο καλύτερα). Η πιθανότητα για κάποιες νυφάδες σε δυτική Μεσαρά και νότια τοτου νομού Χανίων είναι πολύ μικρή !
Η θερμοκρασία αυτήν τη χρονική περίοδο δεν θα ξεπερνάει τους 3-4°C στα πεδινά-παραθαλάσσια!
Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν λίγο προοδευτικά!
Από το μεσημέρι της Πέμπτης και μετά τα φαινόμενα θα περιοριστούν από το νομό Ηρακλείου κι ανατολικότερα,θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν! Ενώ και τα υψόμετρα χιονόπτωσης, όπου αυτές σημειώνονται θα ανέλθουν στα 300-400μ !

Πολύ δύσκολη πραγματικά αυτή η εκτίμηση του καιρού . Υπάρχουν κάποια μικρά περιθώρια είτε θετικών είτε αρνητικών εκπλήξεων όσον αφορά την ένταση των χιονοπτώσεων κυρίως!
Δείξτε την απαραίτητη προσοχή την πολική νύχτα της Τετάρτης και μην απορήσετε αν τα δείτε όλα λευκά αν οι συνθήκες το επιτρέψουν ακόμα και πολύ χαμηλά (100-200μ),το πρωί της Πέμπτης !
Μην ξεχάσουμε να πούμε ότι από της μεγάλες πόλεις μεγάλη υποψηφιότητα για χιονόστρωση δίνει η πόλη του Αγίου Νικολάου

Την Πέμπτη το απόγευμα θα κάνουμε εκτίμηση για το εορταστικό τριήμερο όπου πάμε για νοτιάδες ,σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας και κάποιες βροχές ! Θα είναι αξιόλογες ,δεν θα είναι... θα το δούμε εδώ στους meteokrhtes.blogspot.gr και στην ομάδα μας στο facebook ΜΕΤΕΩΚΡΗΤΕΣ !
Τις επόμενες ημέρες κοντά σας και το site μας meteokrites.gr !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου