Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

...ΑΝ ΚΑΚΙΩΣΕΙ ...ΜΕΣ ΣΤΟ ΧΙΟΝΙ ΘΑ ΜΑΣ ΧΩΣΕΙ (εκτίμηση καιρού Κρήτης)

Ο Φλεβάρης λοιπόν ,ο μυθικός μήνας του Χειμώνα για το νησί μας ,ξεχνά το σχεδόν Ανοιξιάτικο πρόσωπο με το οποίο μας καλωσόρισε κι αποφασίζει να κακιώσει και στο χιόνι να μας χώσει !

(φωτογραφία Χρίστος Τσουμπλέκας)

Στην καιρική μας ομάδα στο facebook ΜΕΤΕΩΚΡΗΤΕΣ πριν από τα μέσα του Γενάρη είχαμε προσδιορίσει ένα χιονιά μεταξύ 5 και 15/2 σύμφωνα με όποια δεδομένα είχαμε στην διάθεσή μας!
Πραγματικά πρόκειται για την μεγαλύτερη μέχρι τώρα επιτυχία μας όσον αφορά τις μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις!!!
Ως συνήθως τις τελευταίες ημέρες τα καιρικά μοντέλα ταλαντεύτηκαν αρκετά μπας και βρουν την ακριβής συμπεριφορά αυτής της τόσο σημαντικής διαταραχής για το νησί μας και γενικότερα για την χώρα μας. Ακόμα και κατά την σύνταξη του άρθρου αυτού, υπάρχουν αρκετές αποκλείσεις μεταξύ τους ! Αφού λοιπόν τους κάναμε το απαραίτητο φιλτράρισμα,καταλήγουμε στο παρακάτω συμπέρασμα ...
Πολυήμερη - πολύ σοβαρή κακοκαιρία - με πολλές βροχές και χιόνια - θυελλώδεις ανέμους και κρύο θα ενσκήψει στο νησί μας από σήμερα Δευτέρα !!!
Θέλουμε από εδώ  ...από το meteokrhtes.blogspot.gr να προειδοποιήσουμε κατοίκους και επίσημους φορείς να δείξουν την απαραίτητη προσοχή ....
α) στα πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα
β) στις έντονες χιονοπτώσεις που θα σημειωθούν κυρίως πάνω από τα 250-300μ
γ) στους ανέμους που την Τρίτη κυρίως θ' αγγίξουν τα 9 ακόμα και τα 10 μποφόρ πρόσκαιρα

                                                         ΔΕΥΤΕΡΑ 9/2/2015
Πάμε λοιπόν να δούμε αναλυτικά τι θα συμβεί ξεκινώντας από σήμερα Δευτέρα,όπου αρχικά θα επικρατήσει άστατος καιρός στο νησί κατά περιόδους νεφελώδεις με σποραδικές βροχές και κάποιες καταιγίδες μικρής διάρκειας ,κυρίως στα δυτικότερα και νοτιότερα διαμερίσματα .Μετά το μεσημέρι περαιτέρω επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τα δυτικά προς τ'ανατολικά ! Τα φαινόμενα θα είναι έντονα και ο καιρός πιο συμπαγής, δυτικότερα του Ηρακλείου όσον αφορά τον βόρειο άξονα του νησιού και σ' όλα τα εσωτερικά και νότια !
Οι άνεμοι νοτιοδυτικοί 5-6 μποφόρ (σε θαλάσσια και παραθαλάσσια διαμερίσματα 7-8),στρεφόμενοι από αργά το απόγευμα σε δυτικούς με την ίδια ένταση !
Η θερμοκρασία δεν θα ξεπερνάει στα νότια και τα δυτικά τους 13°C ,ενώ 1 με 2 βαθμούς υψηλότερη θα είναι η μέγιστη στα βόρεια -βορειοανατολικά.
Χιονοπτώσεις αρχικά πάνω από τα 1100-1300μ σε Λευκά όρη και Ψηλορείτη 1450 σε όρη Δίκτη !
Από το απόγευμα και μετά τα υψόμετρα σταδιακά θα κατεβαίνουν κι έτσι μέσα στην νύχτα θα κατέλθουν ακόμα και στα 700-800μ!

                                                             ΤΡΙΤΗ 10/2/2015
Κακοκαιρία θα επικρατήσει την Τρίτη στο νησί μας με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές,τις  καταιγίδες (χιονοχάλαζα-χιονοσφαιρίδια) ,τα χιόνια που ολοένα θα κατεβαίνουν σε χαμηλότερα υψόμετρα και θα έχουν έντονο χαρακτήρα,τους θυελλώδεις ανέμους και το κρύο!
Πιο αναλυτικά μέχρι το μεσημέρι πυκνές θα είναι οι χιονοπτώσεις μ.ο. από τα 600-650μ και πάνω από εκεί και κάτω βροχή ή χιονόνερο και λόγω της δυναμικής του καιρού .....

(στο χάρτη παρατηρούμε το βαθύ βαρομετρικό χαμηλό ανατολικά της Ρόδου) 
....χιονοσφαιρίδια κάθε μορφής!
Από το μεσημέρι και μετά τα υψόμετρα χιονόπτωσης θα πέφτουν κι έτσι μέχρι το βράδυ θα χιονίζει μ.ο από τα 300 μέτρα και πάνω (στα Χανιά και λίγο χαμηλότερα)! Την νύχτα προς τα ξημερώματα της Τετάρτης πολύ πιθανόν χιονοπτώσεις να δουν και οι πόλεις αλλά και πεδινές παραθαλάσσιες περιοχές έστω και πρόσκαιρα ! Σταθερά θα χιονίζει από τα 200-250μ μ.ο.!!!!
Δείξτε την απαραίτητη προσοχή όσο πιο εσωτερικά κι ορεινά του νησιού βρίσκεστε !!! Θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις μέσω του οδικού δικτύου και όχι μόνο!  
Οι άνεμοι από βόρειες γενικότερα διευθύνσεις 7-8, πρόσκαιρα ακόμα και 9-10 μποφόρ!!!!
Η θερμοκρασία σε πτώση ,δεν θα ξεπερνάει τους 6-7°C αργά το μεσημέρι!
Να τονίσουμε εδώ ότι μέσα στη νύχτα προς τα ξημερώματα της Τετάρτης ,τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στα νότια -νοτιοδυτικά διαμερίσματα,ενώ δεν θα λείψουν οι γνωστές εντυπωσιακές χιονοκαταιγίδες !

                                                                ΤΕΤΑΡΤΗ 11/2/2014
Ημέρα χιονιά λοιπόν η Τετάρτη,με τις χιονοπτώσεις να φτάνουν ακόμα και μέσα στις πόλεις μας !(Δεν αποκλείεται σε εξάρσεις ,από την νύχτα -ξημερώματα της Τετάρτης να δούμε ακόμα και 5-10 πόντους χιονοχάλαζου μέσα στα αστικά κέντρα και σε παραθαλάσσια διαμερίσματα. Θα βάζαμε στις πιο ύποπτες περιοχές ,από το Ηράκλειο κι ανατολικότερα).
Σταθερές χιονοπτώσεις από τα 200-250μ μ.ο.
Από το μεσημέρι και μετά σημάδια βελτίωσης θα παρουσιάσει ο καιρός από τα δυτικά !Στην νότια Κρήτη τα φαινόμενα θα είναι πιο ασθενή και πολύ γρήγορα στα νοτιοδυτικά και στην δυτική Μεσαρά θα σταματήσουν!
Οι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί 6-7 μποφόρ και πρόσκαιρα στα πελάγη 8.
Η θερμοκρασία σε νέα πτώση δεν θα ξεπερνάει τους 5-6°C !

H κακοκαιρία θα συνεχιστεί και την υπόλοιπη εβδομάδα σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία όμως τα υψόμετρα χιονόπτωσης θα ανεβούν σταδιακά ! 
Για οτιδήποτε νεότερο λόγω των ρευστών στοιχείων θα σας ενημερώσουμε !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου