Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

ΕΚΤΑΚΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ : ΒΡΟΧΕΣ - ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΚΑΙ ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΝΟΤΙΑΔΕΣ

Όταν οι εκτιμήσεις μας επιστρέφουν τα πράγματα σοβαρεύουν με τον καιρό ...


Τι θέλουμε να πούμε μ' αυτό . Στο meteokrhtes.blogspot.gr κάνουμε συνήθως έκτακτες εκτιμήσεις ,όταν φαίνεται κάτι αρκετά σοβαρό ! Πολύ σύντομα θα είναι στη διάθεσή σας το meteokrites.gr το πρώτο Kρητικό site για τοn καιρό και μάλιστα με χρήματα από ανθρώπους που αγαπούν το αντικείμενο .Χωρίς κανένα κέρδος !
Στο meteokrites.gr λοιπόν πέραν των έκτακτων καιρικών γεγονότων που λαμβάνουν χώρα στο νησί μας, πέραν των live καιρικών συνθηκών από κάθε γωνιά της Κρήτης μέσω μετεωρολογικών σταθμών και καμερών που έχει τοποθετήσει και θα τοποθετήσει η ομάδα μας ,θα υπάρχει και αναλυτική, καθημερινή πρόγνωση καιρού ,η οποία θα ανανεώνεται καθημερινά!
Μετά από αυτή την εισαγωγή ,ας περάσουμε στην αναλυτική εκτίμηση του τριημέρου,αφού πρώτα ρίξουμε μια ματιά στον χάρτη των συστημάτων και γενικότερα στην κυκλοφορία που επικρατεί κι αναμένεται να συνεχίσει τουλάχιστον για 7 με 10 ημέρες ακόμα!


Θα ξεκινήσουμε πρώτα με τον 2ο χάρτη στον οποίο θα παρατηρήσουμε γενικότερα την τάση που υπάρχει, ψυχρές αέριες μάζες κατ' ερχόμενες από την Αρκτική να δημιουργούν χαμηλά με μέτωπα στην κεντρική Μεσόγειο με σαφέστατο το αποτέλεσμα της κυριαρχίας νοτιοδυτικών κατά κύριο λόγω ρευμάτων άλλοτε ψυρότερων και πιο υετοφόρων (νοτιοανατολικότερη κίνηση των συστημάτων) κι άλλοτε θερμότερων με κάποιες προσήνεμες βροχές (δυτικότερη και νοτιότερη κίνηση) ! 
Αυτή η κυκλοφορία λοιπόν δείχνει να διατηρείται και τις επόμενες ημέρες...Μάλιστα θα επιφέρει τρία σημαντικά γεγονότα για τα οποία θ'ασχοληθούμε παρακάτω .Το πρώτο κατά σειρά είναι οι πολλές βροχές σήμερα Πέμπτη.Το δεύτερο οι θυελλώδεις νοτιάδες που θα σαρώσουν το νησί σταδιακά την Παρασκευή (μεγάλη προσοχή εδώ) και το τρίτο η μεγάλη άνοδο της θερμοκρασίας και η σκόνη το Σαββατοκύριακο!
Καμία σχέση όλα αυτά που θα συμβούν όμως με τους χιονιάδες και το τέλος του κόσμου που φέραν κάποια κερδοσκοπικά site και blog που φυσικά στην ομάδα μας στο facebook ΜΕΤΕΩΚΡΗΤΕΣ τα διαψεύσαμε ντελόγο (αμέσως) που λέμε και στην Κρήτη (λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει)!
Στον πρώτο χάρτη λοιπόν θα παρατηρήσουμε το χαμηλό με το μέτωπο νοτιοδυτικά του νησιού μας το οποίο κινούμενο βορειοανατολικά θα διαταράξει και σήμερα τον καιρό !

                                                               ΠΕΜΠΤΗ 29/1/2015
Κύρια χαρακτηριστικά λοιπόν του καιρού αύριο οι βροχές ,οι καταιγίδες οι τοπικές χαλαζοπτώσεις και οι ισχυροί νότιοι νοτιοδυτικοί  άνεμοι ! Οι βροχές θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια στα νότια-νοτιοδυτικά διαμερίσματα του νησιού ,ενώ όσο πιο βορειοανατολικά βρίσκεται κάνεις τόσο σχετικά καλύτερα θα είναι τα πράγματα αφού ο καιρός εκεί θα παρουσιάζει και ανοίγματα . Από το απόγευμα κι από τα δυτικά ο καιρός θα βελτιωθεί και μάλιστα μέχρι το βράδυ τα φαινόμενα θα σταματήσουν παντού! Δείξτε λίγη προσοχή και αύριο μιας και η γη είναι πλέον κορεσμένη!
Οι άνεμοι όπως είπαμε νότιοι-νοτιοδυτικοί 5-6 και πρόσκαιρα 7 μποφόρ ενώ δεν αποκλείονται και κάποιες ριπές 8 μποφόρ σε ευπαθείς περιοχές της βόρειας Κρήτης.Από το μεσημέρι και μετά κι από τα δυτικά,θα εξασθενήσουν σημαντικά !
Η θερμοκρασία δεν θα ξεπερνάει τους 16-17°C στα βόρεια,ενώ στα νότια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη !
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν πάνω από τα 1400-1500μ κατά μ.ο. (στα Λευκά όρη 100-200μ χαμηλότερα).

                                                              ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ 30/1/2015
Η Παρασκευή είναι η μέρα που θα εστιάσουμε την προσοχή μας στους θυελλώδεις ανέμους οι οποίοι από τις προμεσημβρινές ώρες κι από τα δυτικά προς τα ανατολικά θα ενισχυθούν και θ αγγίζουν τα 6 με 7 μποφόρ! Όσο θα βαδίζουμε προς το απόγευμα οι νότιοι-νοτιοδυτικοί άνεμοι θα παρουσιάζουν ολοένα και μεγαλύτερη ενίσχυση κι έτσι ,έως και το ξημέρωμα του Σαββάτου θα αγγίζουν τα 8-9 πολύ πιθανόν,τοπικά σε ριπές και τα 10 ίσως και τα 11 μποφόρ ! Περιορίστε λοιπόν αυτές τις ώρες τις μετακινήσεις σας μην αφήνεται αντικείμενα τα οποία μπορούν να προκαλέσουν ζημιά σε ταράτσες και μπαλκόνια,μαζέψτε τέντες στερεώστε ή βιδώστε καλά οτιδήποτε μπορεί να το μετακινήσει ο δυνατός άνεμος και μην αφήνεται τ' αυτοκίνητά σας πλησίον σε μεγάλα δέντρα !
Κατά τ' άλλα κάποιες τοπικές βροχές θα σημειωθούν μετά το μεσημέρι ! Αυτές όμως θα είναι μικρής διάρκειας και παροδικού χαρακτήρα !
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο της τάξης των 1-2°C ,ενώ οι όποιες χιονοπτώσεις θα σημειώνονται μ.ο από τα 1700-1800μ και πάνω !

                                                      ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 31/1 - 1/2/2015
Το Σάββατο θα επιμείνουν κάποιες νεφώσεις ,που την αρχή της ημέρας ίσως δώσουν κάποια τοπικά φαινόμενα στην βορειοανατολική Κρήτη ,εδώ όμως ο καιρός γρήγορα θα βελτιωθεί !
Στα δυτικά και νότια αργότερα θα αναπτυχθούν εκ νέου νεφώσεις που πολυ πιθανόν ν' αφήσουν κάποιες λασπομπόρες (όχι κάτι σοβαρό) ,ενώ δεν αποκλείεται παντού να πέσουν πέσουν λασποψιχάλες η οποίες το μόνο που θα κάνουν είναι ν' αφήσουν κάποιες στάμπες σε επιφάνειες!
Οι νοτιάδες που πρόσκαιρα θα κοπάσουν λίγο μετά το μεσημέρι θα ενισχυθούν και πάλι !Η θερμοκρασία σε νέα άνοδο κυρίως μετά το μεσημέρι!
Μια σκονισμένη ζεστή άνομβρη με δυνατούς νοτιάδες και υψηλές για την εποχή θερμοκρασία θα είναι η Κυριακή ,σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία ! Δεν αποκλείονται ακόμα και οι 22-23°C  στη βόρεια Κρήτη τοπικά (σε ευπαθείς στον καταβάτη νοτιά περιοχές) ,ενώ από την δευτέρα δείχνει να χαλάει και πάλι ο καιρός ,με νοτιάδες και πάλι, κάποιες βροχές και πτώση της θερμοκρασίας !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου