Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΠΙΘΑΝΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ

Η εντυπωσιακή άνοδο του υδραργύρου τις τελευταίες ημέρες και η ηλιόλουστη Κυριακή θα παρέπεμπε πολλούς στη σκέψη ,ότι οδεύουμε σ' ένα διάστημα, με καλές καιρικές συνθήκες! Τις γνωστές Αλκυονίδες!
Ο Γενάρης όμως και ο γέρο Χειμώνας έστειλε τους νοτιάδες του ,που τις τελευταίες ώρες λυσσομανούν, να προαναγγείλουν την έλευση μιας νέας σημαντικής κακοκαιρίας για το νησί μας!
Αν και δεν θα έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την προηγούμενη ,πιστεύουμε ότι θα ταλαιπωρήσει σε εισαγωγικά και χρίζει της ΠΡΟΣΟΧΗΣ όλων μας!

Τα κορεσμένα από τις βροχές των τελευταίων μηνών εδάφη ,η βιαιότητα των φαινομένων σε συνδυασμό με τις γνωστές δυσκολίες των μεγάλων πόλεων (κυρίως του Ηρακλείου) και το λιώσιμο του χιονιού (αν και ο νοτιάς και οι ανεβασμένες θερμοκρασίες πρόλαβαν να αποσοβήσουν περαιτέρω κινδύνους),είναι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους γράφουμε αυτή την έκτακτη πρόγνωση και ζητάμε την προσοχή όλων σας!
Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού λοιπόν από σήμερα μέχρι και την Τετάρτη το μεσημέρι,θα είναι οι βροχές οι οποίες θα έχουν και διάρκεια και ένταση ,οι καταιγίδες ,οι θυελλώδεις άνεμοι και οι πυκνές χιονοπτώσεις ,αυτή τη φορά όμως στα ορεινά !
Πιο αναλυτικά συννεφιές αναμένονται την Δευτέρα 12 Ιανουαρίου στο νησί οι οποίες αμέσως από τις πρωινές ώρες θα είναι πυκνότερες σε εσωτερικά και νότια διαμερίσματα και θα δίνουν βροχές κατά τόπους και κατά περιόδους!!Πιθανές ψιχάλες ή ψιλόβροχα δεν αποκλείονται και στα βόρεια!
Μετά το μεσημέρι επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τα δυτικά προς τ'ανατολικά , με βροχές ,τοπικές καταιγίδες και ενίσχυση των βορειοδυτικών ανέμων ! Από τη νύχτα και κυρίως προς τα ξημερώματα της Τρίτης τα φαινόμενα θα ενταθούν κι άλλο! Στην βόρεια κι ανατολική Κρήτη θα αποκτήσουν πολύ έντονο χαρακτήρα!
Οι άνεμοι που την αρχή της ημέρας θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ ,μετά το μεσημέρι εντυπωσιακά κι από τα δυτικά ,θα στραφούν σε βόρειους - βορειοδυτικούς και θα ενισχυθούν ,αγγίζοντας ακόμα και τα 8-9 μποφόρ από αργά το απόγευμα !
Η θερμοκρασία που θ' αγγίξει ακόμα και τους 18-19°C τοπικά θα πέσει θεαματικά από το μεσημέρι και μετά ! Σημαντικότερη βέβαια θα είναι η αίσθηση του κρύου λόγω των ψυχρών βοριάδων! Οι χιονοπτώσεις που θα αφορούν μεγάλα υψόμετρα ,μετά το μεσημέρι και κυρίως την νύχτα προς την Τρίτη θα εντοπίζονται σε χαμηλότερα υψόμετρα κατά μέσο όρο άνω των 1000-1100 μ (στα δυτικά μέσα στη νύχτα θα χιονίσει 200-300μ χαμηλότερα)
Βαριά ημέρα η Τρίτη όπου η κακοκαιρία θα κορυφωθεί! Βροχές με μεγάλη διάρκεια κατά περιόδους αρκετά έντονες  και τοπικές καταιγίδες!
Οι βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν 6-7 και κατά τόπους 8 μποφόρ (πιθανό 9αρι στα πελάγη)!
Η θερμοκρασία σε πτώση δεν θα ξεπερνάει γενικά τους 12°C !
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν πάνω από τα 900-1000μ .Σε κάποιες εξάρσεις και σε περιοχές πλησίον των Λευκών Ορέων χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και λίγο χαμηλότερα !
Aυτή η διαταραχή είναι περισσότερο <<μπερδεμένη>> από τον χιονιά που προηγήθηκε ...Μια ελαφριά κίνηση του χαμηλού ανατολικότερα μπορεί να αλλάξει κάποια δεδομένα τα οποία έχουν να κάνουν κυρίως με τα υψόμετρα χιονόπτωσης ...κι έτσι την Τετάρτη μάλλον στην ανατολική και βόρεια Κρήτη θα συνεχιστούν οι βροχές με βαθμιαία εξασθένηση και περιορισμό!
Κατολισθήσεις και υπερχειλίσεις ρυακιών - χειμάρρων πολύ πιθανές.
Ας έχουμε το νου μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου