Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

ΤΡΕΙΣ ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ, ΜΙΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΧΕΙΜΩΝΑ (ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ -ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΚΥΡΙΑΚΗ -ΔΕΥΤΕΡΑ )

Τρεις κουταλιές Φθινόπωρο και μία κουταλιά Χειμώνα θα μπουν στο καιρικό μας μπρίκι το επόμενο τετραήμερο!
Όπως πρώτη πληροφορηθήκατε εδώ στους ΜΕΤΕΩΚΡΗΤΕΣ ,από την Τετάρτη μέχρι κι αυτή την ώρα ,τα φαινόμενα ήταν λίγα ,ο καιρός γενικά καλός , οι θερμοκρασίες ανεβασμένες σχετικά για την εποχή που διανύουμε και τέλος οι νοτιάδες μας ταλαιπώρησαν και δημιούργησαν προβληματάκια τοπικά!
Πάμε όμως να δούμε τι θα συμβεί από τις νυχτερινές ώρες σήμερα αφού πρώτα ρίξουμε μια ματιά στους χάρτες των συστημάτων.

Παρατηρούμε λοιπόν το εκτεταμένο πεδίο χαμηλών πιέσεων στην περιοχή μας ! Το χαμηλό που θα μας απασχολήσει σε πρώτη φάση είναι αυτό στο κεντρικό Αιγαίο ,το οποίο κινείτε γρήγορα βορειοανατολικά και θα προκαλέσει την αυριανή κακοκαιρία !
Παράλληλα ,ένα δευτερεύον χαμηλό θα δημιουργηθεί στην Αδριατική το οποίο πιεζόμενο από τον αντικυκλώνα , θα κινηθεί νοτιοανατολικά φέρνοντάς μας πιο Χειμωνιάτικες συνθήκες την Δευτέρα!

Βλέποντας και τον δεύτερο χάρτη ,θα παρατηρήσετε ,ότι υπάρχουν όλες οι κατάλληλες προϋποθέσεις αποκοπής χαμηλών με μέτωπα από τον ορεξάτο Ατλαντικό κι έτσι ένα νέο σύστημα θα οργανωθεί στην περιοχή της Ιταλίας ,το οποίο κινούμενο ανατολικά ελαφρώς νοτιοανατολικά θα χαλάσει εκ νέου τον καιρό στην χώρα μας με στροφή των ανέμων στην Κρήτη και όχι μόνο, πάλι σε νοτιάδες και μάλιστα αρκετά ενισχυμένους.Φυσικά θα έρθουν και αρκετές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά νότια κι εσωτερικά τμήματα του νησιού !

Στον χάρτη της Τρίτης εκτός των άλλων ,θα παρατηρήσουμε την έλλειψη αντικυκλώνα δυτικά μας με αποτέλεσμα το εκτεταμένο πεδίο χαμηλών πιέσεων τις βορειοδυτικής Ευρώπης,να βρίσκει πρόσφορο έδαφος προς τα δυτικά αυτής .Αυτό θα επιφέρει δύο πράγματα όπως θα δούμε και στον παρακάτω χάρτη .

1) Την γρήγορη κίνηση του χαμηλού που θα μας απασχολήσει Τρίτη-Τετάρτη προς τα βορειοανατολικά με αποτέλεσμα και την σταδιακή βελτίωση του καιρού στην Κρήτη και γενικότερα στην χώρα μας και 
2) την δημιουργία ενός βαθέως χαμηλού στην βόρεια Αφρική (Μαρόκο) ,το οποίο σκάβοντας σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη της ηπείρου,θα τραβήξει και θα εκφυλίσει το υπάρχον ψύχος που έχει εγκατασταθεί στην Ευρώπη και συγχρόνως θα σπρώξει θερμότερες αέριες μάζες (δυστυχώς) προς την περιοχή μας! 

Φυσικά όταν πρόκειται για καιρική εκτίμηση άνω των τριών ημερών πάντα υπάρχουν επιφυλάξεις!
                                                Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗ ΝΥΧΤΑ

Επιδείνωση λοιπόν θα παρουσιάσει ο καιρός από τις επόμενες ώρες στο νησί της Κρήτης και κυρίως τα ξημερώματα της Κυριακής ! Κύριο χαρακτηριστικό οι πολύ έντονες βροχές και καταιγίδες στα δυτικά εσωτερικά και νότια τμήματα του νησιού ,με έμφαση όλα τα προσήνεμα στο νοτιοδυτικό ρεύμα ! Βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι αρκετά έντονες ,θα έχουμε και στα υπόλοιπα τμήματα του νησιού όμως τα φαινόμενα εκεί θα είναι πιο παροδικά! 
Μεγάλη ΠΡΟΣΟΧΗ λοιπόν παντού! 
Η θερμοκρασία σε πτώση ,ενώ οι νοτιοδυτική άνεμοι θα ενισχυθούν και θ'αγγίζουν τοπικά και κατά διαστήματα ,ακόμα και τα 7-8 μποφόρ!!!
                                                 Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Με παρόμοιες καιρικές συνθήκες θα ξεκινήσει και η Κυριακή όμως γρήγορα ο καιρός θα καταστεί περισσότερο άστατος στα βόρεια -βορειοανατολικά τμήματα (από το νομό Ρεθύμνου κι ανατολικότερα ,με διαστήματα βελτίωσης !!Στα νότια εσωτερικά και ορεινά διαμερίσματα ευπαθείς στο νοτιοδυτικό ρεύμα οι βροχές και οι τοπικές καταιγίδες θα επιμείνουν και μάλιστα προς το μεσημέρι τα φαινόμενα θα ενταθούν περισσότερο με τάση γενίκευσης!! 
Από τη μία αυτές οι περιοχές χρειάζονται τα νερά μιας και αδικήθηκαν τους προηγούμενους μήνες ,από την άλλη το ξαναλέω ότι χρειάζεται ιδιαίτερη ΠΡΟΣΟΧΗ ! 
Aπό το βράδυ πρόσκαιρη βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός παντού!
Οι άνεμοι από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ (μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε πιο δυτικούς ελαφρώς βορειοδυτικούς στα δυτικότερα τμήματα).
Η θερμοκρασία στα βόρεια δεν θα ξεπερνάει τους 15-16°C στα νότια τους 12-13°C !                                                                              Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ

Σημαντική επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός την Δευτέρα !! 
Ισχυρές βροχές και με διάρκεια θα εκδηλωθούν σε όλη την Κρήτη επιτέλους! 
Σε δύο πράγματα ήθελα να σταθώ,στην στροφή των ανέμων πρώτα σε ανατολικούς μέχρι μέτριους  και μετά το μεσημέρι σε βόρειους βορειοανατολικούς με μικρή ενίσχυση και στο ότι θα πρέπει να δείξουμε μεγάλη ΠΡΟΣΟΧΗ γιατί τα φαινόμενα θα είναι ραγδαία και πιθανόν να δημιουργήσουν πλημμυρικά επεισόδια!!! 
Από το απόγευμα και μετά κυρίως τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην βόρεια Κρήτη !
Η θερμοκρασία σε νέα πτώση δε θα ξεπερνά παντού τους 14-15°C
                                                O KAIΡΟΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ- ΤΕΤΑΡΤΗ

Δυο λόγια για τον καιρό τις Τρίτης και της Τετάρτης όπου θα έχουμε νέα επιδείνωση από τις προμεσημβρινές -μεσημβρινές ώρες με βροχές καταιγίδες και πάλι κατά τόπους έντονες θυελλώδεις νοτιάδες που πιθανόν να αγγίξουν και τα 8-9 μποφόρ ,μεταφορά Αφρικάνικης σκόνης στην ατμόσφαιρα και άνοδο της θερμοκρασίας κυρίως στα βόρεια !
Την Τετάρτη σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία ο καιρός σταδιακά θα βελτιωθεί και οι άνεμοι θα εξασθενήσουν!
                                                        ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ

Σήμερα τη νύχτα  : 1700μ M.O.
Κυριακή : 1200μ-1350μ M.O.
Δευτέρα : 1150μ- 1250μ M.O.
Ενώ την Τρίτη και πάλι τα υψόμετρα θα ανέβουν αρκετά! ΠΡΟΣΟΧΗ οι χιονοπτώσεις θα είναι έντονες!
                                                                ΤΑΣΗ

Όπως είπαμε και την αρχή με τους χάρτες πρόγνωσης από το Αμερικάνικο μοντέλο GFS θα περάσουμε σε ένα, μάλλον σύντομο διάστημα με ανομβρία ,αργότερα νοτιάδες και σκόνες !
Για μετέπειτα το μόνο που έχω να πω είναι ότι δεν υπάρχει καμία τάση για χιονιάδες και γενικότερα ψυχρές εισβολές ,όμως φέτος αργά ή γρήγορα θα μας τιμήσουν!
Συστήνω υπομονή σ'αυτούς που θέλουν χιόνια!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου