Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΕΝ ΟΨΗ (ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΚΡΗΤΗΣ 15/9/2013)

Mία πολυσυζητημένη μέρα λοιπόν όπως είναι η Δευτέρα 16/9/2013 ,είναι προ των πυλών! Ας ελπίσουμε όπως είπε κι ο φίλος μου,μετεωρολόγος της κρατικής τηλεόρασης  Γιάννης Καλλιάνος να μην παραμείνει πολυσυζητημένη και μετά το πέρας της! Αυτό για περιοχές της δυτικής Ελλάδας ,της Πελοποννήσου και των νησιών του νοτιοανατολικού Αιγαίου! Προσοχή λοιπόν παντού ,αλλά κυρίως στις περιοχές που προανέφερα μιας και τα φαινόμενα θα είναι ραγδαία θα συνοδεύονται από δυνατά αστραπόβροντα θυελλώδεις ανέμους κατά τη διάρκειά τους ,ενώ και κατά τόπους χαλαζοπτώσεις ,είναι πολύ πιθανές!
Σε πανελλήνιο επίπεδο δε θα σταθώ εγώ πολύ ,απλώς όφειλα να προειδοποιήσω με λίγα λόγια ....Η προηγούμενη φορά που το έκανα ήταν στην υπερκαταιγίδα της Αττικής!
Πάμε όμως στα του οίκου μας και να μιλήσουμε μόνο για το διήμερο Δευτέρα -Τρίτη όπου δείχνει να παρουσιάζει ο καιρός ενδιαφέρον!
Αρχικά να πω ότι ποτέ δεν μίλησα για γενικευμένες βροχές,ή για κάτι πρωτοφανές και σοβαρό! Από την προηγούμενη Τρίτη έγραψα αόριστα ότι έρχονται βροχές  από Δευτέρα στο νησί , ότι θα είναι η πρώτη αξιόλογη Φθινοπωρινή διαταραχή κι ότι  θα  το δούμε καλύτερα όσο πλησιάζουν οι μέρες .Ποιο απλά και ξεκάθαρα δεν γίνεται. Τα προγνωστικά μοντέλα ,ποτέ δεν έδωσαν πάνω από 3 με 4mm Μ.Ο. σε καμία περιοχή όλες αυτές τις ημέρες (πλην του Ευρωπα'ι΄κού για τα δυτικά τμήματα) !Αυτό για να μην τα βάζουμε με τα μοντέλα !Η εποχή είναι πολύ πολύ πολύ δύσκολη για προβλέψεις -εκτιμήσεις για όσους το τολμούν εθελοντικά ή απλά έχουν την ευθύνη να ενημερώσουν το κόσμο κι αυτό γιατί τα στοιχεία μεταβάλλονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και όχι μόνο! Τα καιρικά μοντέλα δεν μπορούν να συνυπολογίσουν κατά την κατανομή υετού ,ούτε περιοχικές ιδιομορφίες ούτε παράγοντες που μπορούν να αλλάξουν από λίγο έως πολύ  τη συμπεριφορά της διαταραχής!
Στο δια ταύτα λοιπόν,η μέρα θα ξεκινήσει αύριο με ηλιοφάνεια σχεδόν παντού και λίγες αραιές τοπικές νεφώσεις !Από το μεσημέρι σταδιακά κι από τα δυτικά οι νεφώσεις θα αυξηθούν! Τα πρώτα ασταπόβροντα υπολογίζω ότι θα γίνουν ορατά στο νομό Χανίων στα δυτικά βορειοδυτικά τμήματά του από αργά το απόγευμα!
Μέσα στη νύχτα ,βροχές και τοπικά αρκετά έντονες καταιγίδες θα σημειωθούν σε μεγάλο κομμάτι του νομού με τάση να επηρεαστούν και αρκετές περιοχές κυρίως στα νότια παραθαλάσσια του νομού Ρεθύμνης! Την ίδια στιγμή ,τοπικές ψιχάλες ή ακόμα και μπόρες θα σημειώνονται σποραδικά,ενώ προς το ξημέρωμα πυρήνες καταιγίδων από το Κρητικό πέλαγος θα πλησιάσουν! Η πιθανότητα κατά τη γνώμη μου τοπικά έντονες καταιγίδες ,αλλά με μικρή διάρκεια, να πλήξουν τα βόρεια παράλια από την πόλη των Χανίων έως τη Σητεία (και περιοχές πλησίον), είναι  αρκετά μεγάλη από τις 02:30 έως τις 6-7 το πρωί !Μικρότερη πιθανότητα έχουν τα νότια παραθαλάσσια,ενώ εσωτερικά τμήματα του νομού Ηρακλείου και Λασιθίου πιθανόν να μη δεχτούν ούτε ψιχάλα!!  Από εκεί και μετά ο καιρός θα βελτιωθεί ως προς τα φαινόμενα με  πιθανότητα τοπικών όμβρων μόνο σε ορεινά τμήματα κυρίως της ανατολικής και βόρειας Κρήτης . Οι κατά τόπους πιο πυκνές νεφώσεις θα διατηρηθούν στη βόρεια ενώ καμιά παροδική μπορίτσα-ψιχάλα  έως και αργά το απόγευμα  δεν αποκλείεται !
Από εκεί και μετά ο καιρός θα βελτιωθεί παντού !
Οι άνεμοι τη Δευτέρα θα πνέουν γενικά από δυτικές διευθύνσεις 5-6 μποφόρ στα δυτικά και νότια 3-4 στα βορειοανατολικά με τάση ενίσχυσης από το απόγευμα και μετά!Την Τρίτη θα στραφούν σε πιο βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση!
Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση σε σχέση με σήμερα την Τρίτη !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου